Cześć Kochani,
wczoraj się nie odzywałam, bo przerabiałam moje skarby z działki. Na działce cukini pod dostatkiem, więc dziś zapraszam na pyszną sałatkę z cukini, która świetnie sprawdzi się na zimę.
A Wy robicie domowe przetwory? Co najczęściej zamykacie w słoikach?
Aby przygotować sałatkę potrzebujecie:
3 kg cukinii
3 papryki czerwonej lub różnokolorowe
4 spore cebulę
około 1 kg marchewki
Zalewa:
6 szklanek wody
2,5 szklanki octu 10%
3 łyżeczki soli
3 łyżeczki curry
1 i 1/2 szklanki cukru
Cukinie kroję w cienkie plastry około 3 milimetry. Jeśli wykorzystuje większą cukinie, plastry kroję na pół lub na ćwiartki. Paprykę kroję w cienkie paseczki, marchewkę w cienkie plasterki, cebulę kroję na ćwiartki i również w cienkie plasterki. Wszystko razem mieszam. Przygotowuję zalewę. Do garnka wlewam wodę, ocet, dodaję cukier, sól, curry i zagotowuję zalewę. Następnie ciepłą zalewą zalewam wymieszane warzywa. Odstawiam na godzinę. Słoiki wyparzam gorącą wodą (sprawdzam, żeby nie były wyszczerbione) i tak samo przykrywki. Sałatkę nakładam do suchych słoików. Do garnka wkładam ściereczkę wstawiam słoiki z sałatką, zalewam je wodą do 3/4 wysokości słoików i pasteryzuję 15 minut. Następnie wyjmuję i odstawiam do góry wieczkiem do całkowitego wystudzenia i gotowe.
Przepis na 13 słoiczków 1/2 l.
Comments