SERNIK KRÓLEWSKI z BRZOSKWINIAMI

Zapraszam na pyszny sernik królewski z brzoskwiniami.


Przepis (blacha 25 x 36cm) sprawdzony, bardzo smaczny:


MASA SEROWA:

  • 1 kg sera

  • 6 jajek

  • 1 masło

  • 2 łyżki płaskie mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3/4 szklanki cukru / erytrytolu

  • 1/2 zapachu pomarańczowego lub cytrynowego

  • 1 puszka brzoskwiń

CIASTO:

  • 3 szklanki mąki

  • 3/4 szklanki cukru /erytrytolu

  • 1 masło

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżki kakao

  • 2 jajka


Wszystkie składniki na ciasto łączę, zagniatam, a następnie dzielę na pół i zamrażam. Następnie połowę zamrożonego ciasta ścieram na tarce na dużych oczkach i zapiekam w 180 stopniach 15 min (piekarnik góra-dół). Masa serowa:

Białka ubijam na sztywno. Pozostałe składniki miksuję, dodaję ubite białka i lekko mieszam. Masę przelewam na zapieczony spód, na górę kroję w plastry brzoskwinie (można też pokroić w kostkę w wymieszać z masą serową), następnie ścieram drugą część ciasta. Piekę 50 min do 1h (góra - dół ) w 160 stopni. Po upieczeniu uchylam delikatnie piekarnik i studzę.


Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.

777 wyświetlenia2 komentarz