Pyszny, delikatny i kremowy, idealny na co dzień jak również na święta. Przygotuj go dla rodziny i daj znać jak smakował. Film z przygotowania możesz obejrzeć na YouTube kliknij.
Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
Aby przygotować sernik potrzebujesz:
📌200 g herbatników kakaowych
📌90 g masła
📌1 kg twarogu dobrej jakości, może być z wiaderka
📌200 ml śmietanki 30%
📌170 cukru
📌200g białej czekolady
📌40g mąki ziemniaczanej lub budyń bez cukru
📌5 jajek
Na polewę:
📌100g białej czekolady
📌5 łyżek śmietanki 30%
📌3-4 łyżki płatków migdałowych
Tortownica 22-24 cm. Ja użyłam rantu i mój sernik upiekłam w rozmiarze 23 cm.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia sam spód.
200 g czekolady rozpuszczam i studzę.
Herbatniki rozdrabniam na mąkę i mieszam z rozpuszczonym przestudzonym masłem. Wykładam spód tortownicy i ugniatam łyżką lub szklanką. Wstawiam do lodówki na ok pół godziny.
W tym czasie przygotowuję ser. Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywno ze szczyptą soli.
Twaróg, żółtka, cukier, śmietankę, przestudzoną czekoladę i mąkę miksuję parę minut na małych obrotach, tylko do połączenia się składników (ok 2-3 minuty, żeby nie napowietrzać nie potrzebnie masy). Dodaję białka i delikatnie mieszam.
Masę twarogową wylewam to tortownicy. Ciasto wstawiam do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika góra-dół. Piekę 1h i 10 minut. Piekarnik delikatnie uchylam i zostawiam jeszcze w nim ciasto na godzinę. Wyjmuję z piekarnika i zostawiam do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc. Sernik delikatnie opada,ale i tak jest pyszny.
Nastepnego dnia przygotowuję polewę. Rozpuszczam białą czekoladą na parze, lub tradycyjnie w garnku, jak będzie rozpuszczona dodaję 5 łyżek śmietanki i mieszam aż masą będzie miał jednolitą konsystencje. Wylewam na zimne ciasto i posypuję płatkami migdałów.
Zapraszam również na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak po przepisy w formie wideo (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik)
Comments