Postaw mi kawę na buycoffee.to SZARLOTKA SYPANA
top of page

SZARLOTKA SYPANA


Cześć kochani, dziś podrzucam Wam przepis na ekspresową sypaną szarlotkę. Idealny przepis, gdy wpadają niezapowiedziani goście.


Przepis na tortownicę 24 cm:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasne lub zwykłej pszennej

  • 1 szklanka kaszy manny

  • 3/4 szklanki erytrolu lub cukru

  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 150g masła (zimne)

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek (np. szara reneta, antonówka)

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • cukier puder lub erytrol zmietony na puder (do posypania).



Jabłka obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach, mieszam z cynamonem. Suche składniki mieszam w osobnej misce. Tortownicę wykładam papierem (tylko spód). Spód tortownicy smaruję masłem. Następnie wysypuje 1/3 cześć suchych składników, dalej wykładam połowę jabłek, kolejna sucha warstwa. Następnie ścieram połowę masła lub kroję masło nożem, dalej kolejna warstwa jabłek i kolejna warstwa suchych składników. Na koniec ścieram resztę masła. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę 60 minut góra-dół.


Całość ma około 2000g i 3004 kcal (z erytrolem).


W 100g jest około 150,2 kcal

Białko: 2,2g

Tłuszcze: 6,8g

Węglowodany: 22,7g








bottom of page
Wyszukiwarka przepisów
rondel