SZARLOTKA Z JABŁKAMI

Łatwa i szybka w przygotowaniu.


Ja robiłam w tortownicy 25 cm i wtedy wychodzi bardzo wysoką ok 10 cm wysokości 😋 więc spokojnie możecie zrobię z dużej prostokątnej blaszce.


Przepis:

  • 3 szklanki mąki tortowej 330 g

  • masło zimne prosto z lodówki 200g

  • 80 g cukru / lub zamiennika cukru erytrytolu

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 4 żółtka

Wszystkie składniki wrzucam do miski, zimne masło kroje w mniejsze kosteczki i zagniatam kruche ciasto. Ciasto owijam folią i wkładam na około 1 godzinę do lodówki.

  • 2 kg jabłek

  • 1-2 łyżki cynamonu ( to już dajecie wg uznania w zależności czy lubicie czy nie😋)

  • cukier do smaku w zależności od rodzaju jabłek, ja dałam 80 g erytrytolu.

Jabłka obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach i wrzucam do garnka, dodaje cynamon i cukier i duszę ok 15 min. Po tym czasie dodaję trzy łyżki kaszy manny mieszam i odstawiam na chwilę do przestudzenia.

Ciasto wyjmuje z lodówki, kroje na dwie części. Jedną ścieram na spód blaszki lekko ugniatam ręką. Możecie spód zapiec 10 min w 180 stopniach.

Dalej wykładam mus jabłkowy.

Dalej:

  • 4 białka ubijam na sztywno, dodaję szczyptę soli,

  • następnie dodaję około 80 g cukru / erytrytolu,

  • i 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej,

ubijam chwilę i wykładam na jabłka. Na wierzch ścieram kolejna część ciasta. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę około 50 minut w 180 stopniach góra - dół. Ciasto posypuję zmielonym na puder erytrytolem.

Polecam, super smakuje z zimnymi lodami lub kawą na zimno.









2065 wyświetleń0 komentarzy