Postaw mi kawę na buycoffee.to SZPROT w CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM + PIECZONE ZIEMNIAKI i MARCHEWKA
top of page

SZPROT w CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM + PIECZONE ZIEMNIAKI i MARCHEWKA


Cześć Kochani 😁

U nas dziś taki obiad - chrupiące ziemniaki i marchewka z piekarnika + szprotki w cieście naleśnikowym. Co powiecie na taką propozycję, komu szykować talerz? 😁


Pomysł na obiad powstał w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie, w którym biorę udział.


Przepis na obiad poniżej:

  • 10 szprotek od Naturalnie Bałtyckie

  • sól i pieprz

  • 1 duże jajko

  • 3 pełne łyżki mąki

  • parę łyżek mleka

Szprotki patroszę, następnie myję i osuszam ręczniczkiem turystycznym. W miseczce roztrzepuję jajko, dodaję mąkę, sól oraz pieprz, dolewam powoli mleka i mieszam, aż uzyskam jednolite ciasto gęstości śmietany. W cieście obtaczam szprotki i smażę na rozgrzanej patelni na rumiano.


  • 1kg ziemniaków

  • 1 kg marchewek

Ziemniaki i marchewki obieram i kroję na mniejsze kawałki. Następnie wrzucam do garnka na gotującą wodę.

Gotuje około 8 minut. Można w jednym garnku lub osobno marchewki i osobno ziemniaki.

Następnie robię marynatę:

  • 8 łyżek oleju

  • 1 łyżeczka soli himalajskiej

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • można jeszcze dodać 1 łyżeczkę ziół prowansalskich jak lubicie.

Wszystkie składniki mieszam w kubeczku i następnie polewam przygotowaną marynatą podgotowane ziemniaki oraz marchewki. Następnie wykładam składniki na dwie blachy wyłożone papierem i piekę w piekarniku 2 blachy jednocześnie - termoobieg 200 stopni około 45-60 minut. Podaję z rybką i sosem czosnkowo-koperkowym. Składniki na sos:

  • 3 łyżki majonezu

  • 3 łyżki jogurtu greckiego

  • 2 małe ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki drobno pokrojonego koperku

Wszystkie składniki mieszam i gotowe.



127 wyświetleń0 komentarzy
bottom of page
Wyszukiwarka przepisów
rondel