SZPROT w CIE艢CIE NALE艢NIKOWYM + PIECZONE ZIEMNIAKI i MARCHEWKA


Cze艣膰 Kochani 馃榿

U nas dzi艣 taki obiad - chrupi膮ce ziemniaki i marchewka z piekarnika + szprotki w cie艣cie nale艣nikowym. Co powiecie na tak膮 propozycj臋, komu szykowa膰 talerz? 馃榿


Pomys艂 na obiad powsta艂 w ramach projektu Naturalnie Ba艂tyckie, w kt贸rym bior臋 udzia艂.


Przepis na obiad poni偶ej:

  • 10 szprotek od Naturalnie Ba艂tyckie

  • s贸l i pieprz

  • 1 du偶e jajko

  • 3 pe艂ne 艂y偶ki m膮ki

  • par臋 艂y偶ek mleka

Szprotki patrosz臋, nast臋pnie myj臋 i osuszam r臋czniczkiem turystycznym. W miseczce roztrzepuj臋 jajko, dodaj臋 m膮k臋, s贸l oraz pieprz, dolewam powoli mleka i mieszam, a偶 uzyskam jednolite ciasto g臋sto艣ci 艣mietany. W cie艣cie obtaczam szprotki i sma偶臋 na rozgrzanej patelni na rumiano.


  • 1kg ziemniak贸w

  • 1 kg marchewek

Ziemniaki i marchewki obieram i kroj臋 na mniejsze kawa艂ki. Nast臋pnie wrzucam do garnka na gotuj膮c膮 wod臋.

Gotuje oko艂o 8 minut. Mo偶na w jednym garnku lub osobno marchewki i osobno ziemniaki.

Nast臋pnie robi臋 marynat臋:

  • 8 艂y偶ek oleju

  • 1 艂y偶eczka soli himalajskiej

  • 1 艂y偶eczka papryki s艂odkiej

  • 1 艂y偶eczka czosnku granulowanego

  • 1 艂y偶eczka pieprzu zio艂owego

  • 2 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej

  • mo偶na jeszcze doda膰 1 艂y偶eczk臋 zi贸艂 prowansalskich jak lubicie.

Wszystkie sk艂adniki mieszam w kubeczku i nast臋pnie polewam przygotowan膮 marynat膮 podgotowane ziemniaki oraz marchewki. Nast臋pnie wyk艂adam sk艂adniki na dwie blachy wy艂o偶one papierem i piek臋 w piekarniku 2 blachy jednocze艣nie - termoobieg 200 stopni oko艂o 45-60 minut. Podaj臋 z rybk膮 i sosem czosnkowo-koperkowym. Sk艂adniki na sos:

  • 3 艂y偶ki majonezu

  • 3 艂y偶ki jogurtu greckiego

  • 2 ma艂e z膮bki czosnku

  • 2 艂y偶eczki drobno pokrojonego koperku

Wszystkie sk艂adniki mieszam i gotowe.



53 wy艣wietlenia0 komentarzy