TARTA z OWOCAMI


PRZEPIS (na tartę 26 cm)

 na spód:

  • 200g mąki z orzechów laskowych tartych

  • 120g masła

  • 1 jajko

  • 50g cukru lub erytrolu 


Krem:

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej ok 60 g

  • 500 ml mleka

  • 1 cukier wanilinowy 16g

  • 1 biała czekolada

  • borówki i maliny


Mąkę mieszam z masłem, jajkiem, cukrem i zagniatam ciasto, następnie wkładam na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmuję i wykładam spód tarty. Naczynie do tarty można wyłożyć papierem. Ja mam naczynie z wyjmowanym dnem, więc tego nie robiłam. Tartę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Zapiekam około 15 minut. 


Następnie przygotowuje domowy budyń.Odlewam pół szklanki mleka i mieszam w niej mąkę ziemniaczaną, resztę mleka zagotowuję z cukrem wanilinowym, następnie zmniejszam ogień i dodaje mleko z mąką ziemniaczaną oraz białą czekoladą połamaną na cząstki. Energicznie mieszamy do czasu, aż masa zgęstnieje. Masę od razu wykładam na spód. Na wierzch wykładam owoce, chłodzę kilka godzin w lodówce. Polecam jest pyszna.😋






817 wyświetleń0 komentarzy