google.com, pub-9514103798401232, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Postaw mi kawę na buycoffee.to
top of page

TIRAMISU

Zaktualizowano: 2 kwi 2021

Dziś mam dla Was przepis na pyszne tiramisu.

Ciasto idealne na nadchodzące Święta Wielkanocne.


Przepis ten przygotowałam w ramach świetnej akcji zorganizowanej przez markę @slodkielaczy_diamant, jest to charytatywna akcja, która ma na celu wsparcie @soswioskidzieciece.


Każdy z nas może wesprzeć tą akcję wystarczy, że opublikujecie na swoim profilu na Instagramie lub Facebook zdjęcie z widocznym Cukrem Drobnym Diamant i dodacie #drobnawielkamoc #słodkielaczy i oznaczcie markę @slodkielaczy_diamant, a od każdego takiego zdjęcia marka Diamant przekaże dodatkowo 1 zł dla dzieci. Ja wspieram tą akcję i się do niej przyłączam i Was zachęcam do tego samego.

ree

Przepis na tiramisu: Proporcje na blaszkę 11x35 📌300g podłużnych biszkoptów 📌250g mascarpone 📌200g śmietany kremówki 30% lub 36% 📌3 świeże jajka 📌3 łyżki Cukru Drobnego Diamant @slodkielaczy_diamant 📌2 łyżki gorzkiego kakao 📌1 łyżka kawy rozpuszczalnej w wersji dla dzieci kakao ewentualnie 1 kieliszek amaretto


ree

Kawę zaparzam i odstawiam do przestudzenia, do przestudzonej kawy dodaję Amaretto (można pominąć). Jajka myję i zanurzam na kilka sekund we wrzątku. Następnie żółtka oddzielam od białek.

Do żółtek dodaję cukier i ubijam na jasną, puszystą masę, następnie dodaję mascarpone i chwilę ubijam. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno i dodaję do masy, mieszam. Następnie białka ubijam na sztywno z odrobiną soli i łącze z masą delikatnie mieszam.


Biszkopty moczę krótko w kawie i układam na dno tortownicy, następnie nakładam połowę kremu, ponownie namoczone biszkopty i drugą porcję kremu. Tiramisu posypuję kakao i wstawiam do lodówki do schłodzenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Pycha😋



ree

ree

1 komentarz


Guest
27 lis

Dziękuję za ten fantastyczny przepis na Tiramisu! To deser, który jest kwintesencją włoskiego stylu – prosty w składnikach, ale niezwykle elegancki i wyrafinowany w smaku i wyglądzie. Zawsze podziwiam w nim te idealnie równe warstwy, które przypominają mi o tym, jak ważna jest estetyka, nie tylko w kuchni, ale i w całym naszym otoczeniu. Inspirujące podejście do tego tematu można znaleźć na tej stronie. To fascynujące, jak pewne wzory potrafią całkowicie odmienić charakter przestrzeni, nadając jej harmonii i głębi.


Włoska filozofia „La Dolce Vita” w domu


Włosi mają niezwykły dar do celebrowania życia, a ich podejście do designu jest tego doskonałym przykładem. Podobnie jak w Tiramisu, gdzie każdy składnik – mascarpone, biszkopty, kawa – ma swoje precyzyjne miejsce, tak we…


Polub

Zapisz się na newsletter i otrzymaj darmowego e-booka na maila z 12 najlepszymi przepisami z bloga!

Dziękuję za subskrypcję! Sprawdź e-mail.

  • Youtube
  • Instagram
  • TIK Tok
  • Facebook Social Ikona

KOPIOWANIE TEKSTU i ZDJĘĆ ZABRONIONE !

© 2020 by Gotuje bo lubie fit. Proudly created with Wix.com

bottom of page
Wyszukiwarka przepisów
rondel