TIRAMISU

Dziś mam dla Was przepis na pyszne tiramisu.

Ciasto idealne na nadchodzące Święta Wielkanocne.


Przepis ten przygotowałam w ramach świetnej akcji zorganizowanej przez markę @slodkielaczy_diamant, jest to charytatywna akcja, która ma na celu wsparcie @soswioskidzieciece.


Każdy z nas może wesprzeć tą akcję wystarczy, że opublikujecie na swoim profilu na Instagramie lub Facebook zdjęcie z widocznym Cukrem Drobnym Diamant i dodacie #drobnawielkamoc #słodkielaczy i oznaczcie markę @slodkielaczy_diamant, a od każdego takiego zdjęcia marka Diamant przekaże dodatkowo 1 zł dla dzieci. Ja wspieram tą akcję i się do niej przyłączam i Was zachęcam do tego samego.


Przepis na tiramisu: Proporcje na blaszkę 11x35 📌300g podłużnych biszkoptów 📌250g mascarpone 📌200g śmietany kremówki 30% lub 36% 📌3 świeże jajka 📌3 łyżki Cukru Drobnego Diamant @slodkielaczy_diamant 📌2 łyżki gorzkiego kakao 📌1 łyżka kawy rozpuszczalnej w wersji dla dzieci kakao ewentualnie 1 kieliszek amaretto


Kawę zaparzam i odstawiam do przestudzenia, do przestudzonej kawy dodaję Amaretto (można pominąć). Jajka myję i zanurzam na kilka sekund we wrzątku. Następnie żółtka oddzielam od białek.

Do żółtek dodaję cukier i ubijam na jasną, puszystą masę, następnie dodaję mascarpone i chwilę ubijam. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno i dodaję do masy, mieszam. Następnie białka ubijam na sztywno z odrobiną soli i łącze z masą delikatnie mieszam.


Biszkopty moczę krótko w kawie i układam na dno tortownicy, następnie nakładam połowę kremu, ponownie namoczone biszkopty i drugą porcję kremu. Tiramisu posypuję kakao i wstawiam do lodówki do schłodzenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Pycha😋





1407 wyświetleń0 komentarzy