Robię różne torty na urodziny, ale po zrobieniu tego moi goście byli zachwyceni i stwierdzili, że to najlepszy jaki jedli. Przepis robiło już parę osób także polecam (nie bójcie się bezy). Moja bezą wychodzi taka bialutka jak na zdjęciu.
Tort bezowy przełożony bitą śmietaną z mascarpone.
Przepis:
8 białek
400g drobnego cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
Masa do przełożenia:
1000 ml śmietana 30%
125g mascarpone
5 łyżek cukru pudru.
Beze upiekłam wieczorem dzień wcześniej. Tort przekładam rano, a kroiłam wieczorem.
Białka ubijam na sztywno, następnie dosypuję powoli małymi partiami cukier cały czas miksując, na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i dalej chwilę miksuję.
Beze piekę na dwóch blachach, każda wykładam papierem do pieczenia. Na papierze odrysowałam talerz wielkości 26 cm i w to miejsce wyłożyłam krem na beze tak samo na obu blachach, z masy zrobiłam jeszcze ok 14 małych bez do dekoracji. Beze wkładam do nagrzanego piekarnika dwie blachy jednocześnie, piekę w termoobiegu 150 stopni 5 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 100 stopni i suszę 1 h i 50 min. Wyłączam piekarnik i zostawiam na całą noc w piekarniku.
Masa do tortu: śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodaję cukier oraz mascarpone, chwilę miksuję i przekładam. Pierwsze blaty bezowe smaruje połową masy śmietanowej (ja jeszcze posypałam czekoladą w proszku), kładę kolejny blat smaruje masą, posypuję czekolada i dekoruje. U mnie ciasteczka Oreo, truskawki, mini bezy.
Wyszedł przepyszny.
Comments