TORT BEZOWY z MASĄ CZEKOLADOWĄ


Torcik bezowy, z masą czekoladową.


Pyszny torcik bezowy to idealny pomysł na tort na urodziny lub imprezkę rodzinną. Blaty bezowe piekłam tak jak zawsze, przepis robiło już parę osób także polecam, nie bujcie się bezy. Moja bezą wychodzi taka bialutka jak na zdjęciu. Pierwszy raz jak robicie beze musicie obserwować swój piekarnik,bo każdy trochę inaczej piecze. Ja wstawiam dwa blaty jednocześnie do piekarnika i piekę w termoobiegu. Zawsze robię to wieczorem i studzę beze cała noc w piekarniku.


Przepis na dwa blaty:

  • 8 białek

  • 400g drobnego cukru

  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Masa do przełożenia:

  • 750ml Śmietana 30%

  • 250g Mascarpone

  • 3 czekolady gorzkie

  • 3 łyżek cukru pudru


Beze upiekłam wieczorem dzień wcześniej. Tort przekładam następnego dnia.

Białka ubijam na sztywno, następnie dosypuję powoli małymi partiami cukier cały czas miksując, na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i dalej chwilę miksuję.

Beze piekę na dwóch blachach, każda wykładam papierem do pieczenia. Na papierze odrysowałam talerz wielkości 26 cm i w to miejsce wyłożyłam krem na beze tak samo na obu blachach, z masy możecie zrobić jeszcze patę małych bez do dekoracji lub dla dzieciaków, które nie mogą doczekać się tortu. Beze wkładam do nagrzanego piekarnika dwie blachy jednocześnie, piekę w termoobiegu 150 stopni 5 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 100 stopni i suszę 1 h i 50 min. Wyłączam piekarnik i zostawiam na całą noc w zamkniętym piekarniku.


Masa do tortu robię dzień wcześniej: wlewam do garnka śmietanę i podgrzewam następnie ściągam z ognia, dodaję czekoladę i mieszam do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Będzie potrzebna następnego dnia. Mascarpone ubijam mikserem dodaję po łyżce i kremu czekoladowego i miksuję wszystko na gładką masę, dosładzam cukrem. Pierwszy blaty bezowe smaruje połową masy czekoladowej, kładę beze i wykładam resztę masy, dekoruje owocami. Wyszedł pyszny .

446 wyświetleń0 komentarzy