ŚLEDZIE NA 4 SPOSOBY


Witajcie Kochani,

dziś mam dla was cztery przepisy na przygotowanie śledzi, które przygotowałam w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie. Lubicie śledzie? U mnie w rodzinie wszyscy je lubią i nie może zabraknąć ich na wigilijnym stole. Śledzie można przygotować na wiele różnych sposoby, dodać je do sałatki, przygotować je na słodko lub tradycyjnie z cebulką.


Śledzie zaliczamy do ryb tłustych, nie są jednak bardzo kaloryczne – w 100 g są tylko 162 kcal. Mogą więc je jeść osoby, które dbają o linię, bo obecne w tych rybach składniki pomagają spalać tłuszcz i ułatwiają przemianę materii. Śledzie zawierają znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki temu korzystnie wpływają na pracę serca, pamięć i naszą odporność. Szczególnie bogate są w kwas eikozapentaenowy (EPA), niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Wpływa on na rozszerzenie naczyń krwionośnych oraz zmniejsza lepkość krwi, co zapobiega tworzeniu się zakrzepów.


Śledzie zawierają również duże ilości witamin A i E, zwanych witaminami młodości. Dostarczają ponadto witaminy D, która jest istotna dla prawidłowej pracy układu nerwowego, pozwala cieszyć się dobrą pamięcią i pozytywnym nastrojem. Śledzie są również bogatym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych – potasu, żelaza, jodu, cynku, fosforu i miedzi.


Przepisy na śledzie:


Słone śledzie moczę około 1 godzinę, zalewam je wodą i mlekiem proporcji 3/2.


Śledzik na słodko z rodzynkami:

  • 4 filety śledziowe kroję na mniejsze kawałki , na patelni podsmażam

  • 2 małe cebulki, następnie dodaję

  • 3 łyżeczki ketchupu, następnie dodaję

  • 100 g rodzynek wcześniej namoczonych. Wszystko mieszam i jak masa przestygnie mieszam ją ze śledziami.



Śledzik w sosie musztardowym:

  • 4 filety śledziowe kroję na mniejsze kawałki.

  • 200g majonezu

  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego

  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej

  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej

  • 1/2 łyżeczki kurkumy

  • 2 łyżki koperku.

W miseczce mieszam majonez, jogurt, musztardę, kurkumę i koper, wrzucam śledzi i wszystko dokładnie mieszam.



Śledzie z suszonymi pomidorami:

  • 4 filety śledziowe kroję na mniejsze kawałki.

  • 1 cebulę i

  • 8 suszonych pomidorów kroję w drobną kostkę. W miseczce mieszam

  • 1/4 szklanki olej

  • 1/4 szklanki octu,

  • 1/4 szklanki zalewy z suszonych pomidorów, dodaję cebulę i doprawiam pieprzem, bazylią, oregano, dodaję śledzie, mieszam i wstawiam do lodówki na 1-2 dni.



Śledzik z cebulką:

  • 4 filety śledziowe kroję na mniejsze kawałki,

  • 3 cebulki kroję w drobną kostkę. Śledziki układam na przemian w słoiku, najpierw cebulka,później warstwa śledzi, zalewam olejem i tak do wykończenia składników.



Przepisy na śledziki przygotowałam w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie. Więcej inspiracji na przygotowanie śledzi znajdziecie na profilu Naturalniebaltyckie.