WIENIEC MAKOWY


Dziś zapraszam na pyszny wieniec makowy. Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez makowca, a wy?


Aby zrobić to ciasto potrzebujecie :

Na rozczyn:

  • 250 ml mleka

  • 20 g świeżych drożdży

  • 1 łyżka cukru

  • 2 łyżki mąki

Drożdże rozkruszam, zasypuję cukrem i zalewam lekko ciepłym mlekiem. Mieszam, aby drożdże się rozpuściły, następnie dodaję dwie łyżki mąki i odstawiam do wyrośnięcia.


Na ciasto potrzebujecie:

  • 500 g mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 70 g masła 82%

  • szczypta soli

  • masę makową gotową całą dużą puszkę lub domowej roboty.


Do dużej miski przesiewam mąkę dodaję wyrośnięty rozczyn, jajka, szczyptę soli, rozpuszczone i przestudzone masło i zagniatam ciasto na gładką kulę. (Ja wyrabiam przy pomocy robota 7 minut). Następnie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Następnie rozwałkowuję ciasto na kształt prostokąta, smaruję masą makową i zwijamy w formie rolady. Następnie przecinam ją w z zdłuż prawie do końca i zwijam na przemian. Następnie robię wieniec. Szczegóły na instastory. Piekę 25 min w 180 stopniach w nagrzanym piekarniku (góra dół)

Można go polukrować, posypać płatkami migdałów lub skórką pomarańczową lub podawać tak bez niczego.


Po filmiki z przygotowania makowca zapraszam na mojego Instagrama.





264 wyświetlenia0 komentarzy