Aby je przygotować potrzebujecie:
8 ziemniaki średniej wielkości
3 łyżki oleju
op.sera mozarella
około 20-30 plasterków małego salami, duże można przekroić na pół
3 ząbki czosnku
po 1/2 łyżeczki pieprzu, soli i słodkiej papryki
2 łyżeczki ziół prowansalskich
Ziemniaki dokładnie myję lub obieram ze skórki, nacinam co 3-4 mm na ⅔ głębokości tak, by stworzyć harmonijkę i by nie przeciąć ich do końca.
Czosnek przeciskam przez praskę, dodaję pozostałe przyprawy, olej i wszystko dokładnie mieszam. Następnie nakładam przyprawy na ziemniaki. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym lub bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Następnie wyjmuję ziemniaki z piekarnika i wkładam w nacięcia salami i mozarellę i ponownie wstawiam do piekarnika na ok 15 minut.
Gotowe ziemniaki podaję z sosem czosnkowym i posypuję szczypiorkiem.
A sos czosnkowy przygotowuje tak:
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka suszonego koperku lub świeżego
1 ząbek czosnku przeciskam przez praskę lub daję płaska łyżeczka suszonego czosnku. Wszystko mieszam i gotowe.
Comments