ZIEMNIACZKI HASSELBACK z MOZZARELLĄ i SALAMI


Aby je przygotować potrzebujecie:

  • 8 ziemniaki średniej wielkości

  • 3 łyżki oleju

  • op.sera mozarella

  • około 20-30 plasterków małego salami, duże można przekroić na pół

  • 3 ząbki czosnku

  • po 1/2 łyżeczki pieprzu, soli i słodkiej papryki

  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich


Ziemniaki dokładnie myję lub obieram ze skórki, nacinam co 3-4 mm na ⅔ głębokości tak, by stworzyć harmonijkę i by nie przeciąć ich do końca.


Czosnek przeciskam przez praskę, dodaję pozostałe przyprawy, olej i wszystko dokładnie mieszam. Następnie nakładam przyprawy na ziemniaki. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym lub bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Następnie wyjmuję ziemniaki z piekarnika i wkładam w nacięcia salami i mozarellę i ponownie wstawiam do piekarnika na ok 15 minut.

Gotowe ziemniaki podaję z sosem czosnkowym i posypuję szczypiorkiem.


A sos czosnkowy przygotowuje tak:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 łyżeczka suszonego koperku lub świeżego

  • 1 ząbek czosnku przeciskam przez praskę lub daję płaska łyżeczka suszonego czosnku. Wszystko mieszam i gotowe.



1304 wyświetlenia0 komentarzy