Gotuje bo lubię fit

8 lis 2020

BUŁECZKI MAŚLANE

Aktualizacja: 4 sty 2021

Przepis:

  • 500 g mąki pszennej

  • 20 g drożdży

  • 1 szklanka lekko ciepłego mleka , nie gorącego

  • 2 łyżki cukru 

  • 1 łyżeczka soli

  • 70 g masła

  • 2 jajka

  • Do środka 9 łyżek nutlova @sklep.sfd

  • dodatkowo :1 jajko do smarowania

Kruszonka:

  • 50 g mąki

  • 35 g masła

  • 35 g cukru, składniki łącze ze sobą i zagniatam na kruszonkę .

Na początku przygotowuję rozczyn. Do miseczki wrzucam rozkruszone drożdże, zalewam lekko ciepłym mlekiem, dodaję 2 łyżki cukru,

2 łyżki mąki, mieszam do rozpuszczenia drożdży, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 10-15 min do wyrośnięcia. 

Masło rozpuszczam i studzę.

Mąkę wsypuję do misy robota, dodaję jajka, sól i wyrośnięty rozczyn. Miksuję przy użyciu haka, jak składniki się ze sobą połączą dodaję rozpuszczone masło i wyrabiamy jeszcze ok 5-7 min mikserem. Wyrobione ciasto trochę się lepi, ale to nie przeszkadza, posypuję  wierzch mąką , przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godz. 

Następnie wykładam ciasto na podsypany mąką blat i zagniatam ponownie, dzielę ciasto na 9 lub 12 i tworze bułeczki. Mogą być zwykle maślane, ja do części dałam po 1 łyżce kremu czekoladowego. Przykrywamy jeszcze ściereczką i odstawiamy na ok 30 min, żeby jeszcze podrosły. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni (góra dół), bułeczki smaruję roztrzepanym jajkiem , posypuję kruszonką i piekę przez 13-15 min. Mega pyszne.

    47420