Gotuje bo lubi臋 fit
24 cze 2020
Aktualizacja: 3 gru 2020
Pyszne ciacho bez pieczenia. Nie jest to fit ciacho, ale jest pyszne i zawsze szybko znika馃槃
Przepis (blacha 23 x 34 cm):
8 opakowa艅聽"petitk贸w" kakaowych (Petit Beurre)
1300 ml 艣mietany krem贸wki 30% sch艂odzonej
125 g serka mascarpone (p贸艂 opakowania), sch艂odzonego
7 艂y偶ek cukru pudru (ja zast臋puje ksylitolem zmielonym na puder)
3 艂y偶ki likieru kokosowego, sch艂odzonego
4 艂y偶eczki 偶elatyny w proszku (16 g)
oko艂o szklanki wi贸rk贸w kokosowych, do posypania
s艂oiczek 400 - 450 g d偶emu z czarnej porzeczki.
呕elatyn臋 zala膰 50 ml zimnej聽wody, odstawi膰 na 10 minut do nap臋cznienia. Postawi膰 na palniku i podgrzewa膰, mieszaj膮c, do ca艂kowitego rozpuszczenia . Nie doprowadza膰 do wrzenia (偶elatyna straci swoje w艂a艣ciwo艣ci 偶eluj膮ce). Zdj膮膰 z palnika i lekko przestudzi膰.
艢mietan臋 krem贸wk臋 dobrze ubi膰, nast臋pnie doda膰 mascarpone, cukier puder, likier kokosowy, zmiksowa膰 do otrzymania jednolitego聽i sztywnego kremu, doda膰 1/2 szklanki wi贸rek kokosowych i wymiesza膰.
Do jeszcze lekko ciep艂ej 偶elatyny doda膰 艂y偶k臋 kremu 艣mietankowo聽- kokosowego, dok艂adnie rozprowadzi膰. Doda膰 kolejne 2 艂y偶ki i znowu wymiesza膰, obserwuj膮c, czy nie ma聽grudek. Tak zaprawion膮 偶elatyn臋 doda膰 do reszty kremu聽i natychmiast zmiksowa膰, do po艂膮czenia. Krem podzieli膰 na 4 cz臋艣ci - jedna z cz臋艣ci troch臋 wi臋ksza ni偶 pozosta艂e (na wierzch).
Form臋 o wymiarach 23 x 34 cm wy艂o偶y膰 papierem do pieczenia. Wy艂o偶y膰 na ni膮 po kolei:聽warstw臋 petitk贸w, d偶em z czarnej porzeczki, krem 艣mietankowo - kokosowy i tak powt贸rzy膰 cztery razy. Posypa膰 wi贸rkami kokosowymi i聽przybra膰 dowolnie ja wybra艂am maliny.
Wstawi膰 do lod贸wki na 聽oko艂o 5 聽godzin.