Gotuje bo lubię fit
11 lut 2022
Aktualizacja: 15 lut 2022
Dziś zapraszam na pyszne gofry czekoladowe z mascarpone, bitą śmietaną i owocami.
Aby przygotować gofry potrzebujecie:
📌 150 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
📌 200 g mleka lub napoju roślinnego
📌 50 g oleju
📌2 średniej wielkości jajka
📌1 łyżeczka proszku do pieczenia
📌1 łyżka kakao
📌2 łyżki erytrytolu lub cukru
📌sprey do spryskania gofrownicy lub olej i pędzelek do smarowania gofrownicy
📌mascarpone malinowe
📌200 ml śmietanki 30%
📌owoce świeże lub w żelu.
Z tej porcji wychodzi 7 gofrów.
Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywno. W osobnej misce ubijam mąkę, mleko, erytrol, proszek do pieczenia, żółtka, olej i kakao. Następnie łącz z białkami i delikatnie mieszam. Przed upieczeniem pierwszych gofrów spryskuje gofrownice olejem, później już nie. Gofrownice rozgrzewam i piekę gofry około 5-7 minut (im dłużej się pieką tym są bardziej chrupiące). Ja mam gofrownice o mocy 1400 W.
Jeśli masz mniejszą moc piecz około 7-9 minut. Gofry studzę na kratce. Następnie przygotowuję krem. Mascarpone i śmietankę wlewam do wysokiego naczynia i miksuję na sztywno. Wykładam na gofry i podaję z ulubionymi owocami. Są przepyszne.
Zapraszam również na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit po przepisy w formie wideo.