Gotuje bo lubię fit

27 sty 2023

MAKARON RYŻOWY Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

Dziś mam dla Was przepis na pyszny, zdrowy makaron po chińsku z dużą ilością warzyw. Świetny na obiad, jak również do lunchboxa.

Aby go przygotować potrzebujesz:

📌200g makaronu ryżowego

📌2 piersi z kurczaka około 500g

📌1 cukinia

📌1 papryka czerwona

📌1 papryka żółta

📌1 cebula

📌3 ząbki czosnku

📌sos sojowy 5-6 łyżek

📌przyprawy: przyprawa do kurczaka, imbir, kurkuma i papryka chili

📌olej do smażenia

Makaron ryżowy gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewkę, cukinię i paprykę kroję w cienkie słupki. Cebulę drobno siekam, czosnek przeciskam przez praskę.

Piersi z kurczaka oczyszczam z błonek i kroję w cienkie paseczki. Doprawiam przyprawą do kurczaka (ja dałam 1 i 1/2 łyżeczki)

Na głębokiej patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę, chwilę smażę i dorzucam czosnek. Następnie dodaję kurczaka. Smażę parę minut, a następnie dodaję warzywa, sos sojowy i przyprawy: 1/3 łyżeczki imbiru, 1/3 łyżeczki chili, 1/2 łyżeczki kurkumy. Smażę wszystko pod przykryciem do miękkości warzyw około 10-15 minut. Na koniec dodaję ugotowany makaron, mieszam wszystko i gotowe. Ewentualnie doprawiam jeszcze do smaku.

Po przepisy w formie wideo zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik).

Jeśli przygotujesz ten makaron lub inne danie, sałatkę, deser z mojego przepisu, podeślij mi zdjęcie na maila: gotuje.bo.lubie.fit@interia.pl będzie mi bardzo miło.

    42160