Gotuje bo lubię fit

15 lut 2021

PASZTECIKI DROŻDZOWE

Aktualizacja: 12 gru 2023

PASZTECIKI DROŻDZOWE

Cześć, dziś mam dla Was przepis na pyszne paszteciki drożdżowe idealne do barszczu na święta lub Sylwestra.

Przepis na około 30 pasztecików:

📌250 g mąki pszennej

📌15 g drożdży

📌130 ml lekko ciepłego mleka

📌40g masła

📌1 łyżeczka cukru

📌1/2 łyżeczki soli

📌1 jajko + 1/2 jajka roztrzepanego do ciasta, a drugie 1/2 do posmarowania pasztecików.

📌sezam

Farsz do pasztecików u mnie ten sam co do pierogów, może być też z pieczarek.

Na początku robię rozczyn.

Drożdże kruszę do miseczki, dodaję cukier, ciepłe mleko, mieszam wszystko do połączenia się składników. Dodaję 3 łyżki mąki, mieszam i odstawiam na 15 minut, żeby rozczyn zaczął pracować.

Następnie rozpuszczam masło i studzę je. Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, jajko, ostudzone masło i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiam wszystko w robocie z użyciem haka około 7 minut. Można również ręcznie. Następnie ciasto zostawiam na około 1 godzinę w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Następnie ciasto wałkuję i dzielę na pasy około 12 cm. Na brzeg nakładam farsz i zwijam, następnie kroję na mniejsze kawałki.

Do roztrzepanego jajka dodaję 1 łyżkę mleka i smaruję masą paszteciki, następnie posypuję sezamem. Paszteciki wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni góra i dół i piekę około 15-20 minut, aż paszteciki się ładnie zarumienią.

Farsz pieczarkowy:

📌400g pieczarek

📌duża cebula

📌30g mąki

📌125 ml śmietany 18%

📌1 żółtko

📌sól i pieprz do smaku

Pieczątki obieram, myję i kroję drobno, cebulę również drobno siekam. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę i pieczarki i duszę do miękkości. Mąkę mieszam ze śmietaną i wlewam na patelnie, podgrzewam wszystko następnie dodaję żółtko, mieszam i gotowe.

Farsz z kapusty:

📌0,5 kg kapusty kiszonej

📌1 dużą cebulę

📌2 szklanki grzybów suszonych, jeżeli takich nie macie możecie dać pieczarki, wcześniej warto je podsmażyć

📌1 liść laurowy

📌3-4 ziela angielskie

📌0,5 łyżeczki soli

📌0,5 łyżeczki pieprzu

📌2 łyżki masła

Grzyby płuczę, wsypuję do garnka i zalewam gorącą wodą. Odstawiam na 20-30 minut. Kapustę kroję na mniejsze kawałki, wyciskam z niej sok do talerzyka i płuczę pod bieżącą wodą krótko, to zależy od tego jak macie kwaśną kapustę. Oczywiście nie przesadzamy z tym płukaniem. Na patelni rozgrzewam masło, następnie wrzucam cebulkę. Jak cebulka się zeszkli wrzucam pokrojoną kapustę. Smażę ją na średnim ogniu ok 10-15 minut. Następnie dorzucam pokrojone grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Mieszam wszystko, dodaję ziele, listek, sól i pieprz. Przykrywam i duszę ok 2h. Zaglądam od czasu do czasu i mieszam, żeby kapusta się nie przypaliła. Jeżeli cały płyn odparuje, a czas smażenia jeszcze się nie skończy podlewam jeszcze trochę wodą.

Ja również tą kapustę wykorzystuję jako farsz do pierogów i uszek wigilijnych i wtedy smażę ją do czasu, aż woda całkowicie odparuje.

Przepis na ciasto na pierogi, uszka tu:

Idealne ciasto na pierogi

    18880