Gotuje bo lubię fit

1 mar 2021

SZARLOTKA SYPANA

Aktualizacja: 5 mar 2021

Cześć kochani, dziś podrzucam Wam przepis na ekspresową sypaną szarlotkę. Idealny przepis, gdy wpadają niezapowiedziani goście.

Przepis na tortownicę 24 cm:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasne lub zwykłej pszennej

  • 1 szklanka kaszy manny

  • 3/4 szklanki erytrolu lub cukru

  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 150g masła (zimne)

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek (np. szara reneta, antonówka)

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • cukier puder lub erytrol zmietony na puder (do posypania).

Jabłka obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach, mieszam z cynamonem. Suche składniki mieszam w osobnej misce. Tortownicę wykładam papierem (tylko spód). Spód tortownicy smaruję masłem. Następnie wysypuje 1/3 cześć suchych składników, dalej wykładam połowę jabłek, kolejna sucha warstwa. Następnie ścieram połowę masła lub kroję masło nożem, dalej kolejna warstwa jabłek i kolejna warstwa suchych składników. Na koniec ścieram resztę masła. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę 60 minut góra-dół.

Całość ma około 2000g i 3004 kcal (z erytrolem).

W 100g jest około 150,2 kcal

Białko: 2,2g

Tłuszcze: 6,8g

Węglowodany: 22,7g

    12140