Gotuje bo lubię fit

14 wrz 2020

TARTA z KURKAMI

Aktualizacja: 7 gru 2020

Forma do tarty 26 cm.

  • 250 g mąki orkiszowej

  • 120 g masła

  • 1 jajka

Z powyższym składników zagniatam kruchę ciasto, wkładam je w foliową torebkę i wrzucam na 30 minut do lodówki. Po tym czasie nagrzewam piekarnik do 200 stopni C. Ciasto wykładam do formy do tarty. Nakłuwam spód widelcem i wstawiam do piekarnika na około 15 minut.

  • 200 g kurek

  • 10g masła

  • 1 cebula

  • sól i pieprz

Kurki dokładnie myję i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam masło, dodaję grzyby i cebulę, podsmażam razem, aż grzyby lekko zbrązowieją. Przyprawiam solą i pieprzem. Odstawiam do ostygnięcia.

  • 3 jajka

  • 250 ml śmietany 30%

  • 75g sera mozarelli tartej

  • sól i pieprz

  • pęczek natki pietruszki

3 jajka mieszam ze śmietaną. Przyprawiam solą i pieprzem, a następnie łączę z kurkami. Gotową masę wypełniam podpieczony spód. Posypuję mozarellą i natką pietruszki. Tartę wkładamy ponownie do piekarnika na około 30-40 minut (do momentu aż masa jajeczna odpowiednio się zetnie).

    3941