Forma do tarty 26 cm.
250 g mąki orkiszowej
120 g masła
1 jajka
Z powyższym składników zagniatam kruchę ciasto, wkładam je w foliową torebkę i wrzucam na 30 minut do lodówki. Po tym czasie nagrzewam piekarnik do 200 stopni C. Ciasto wykładam do formy do tarty. Nakłuwam spód widelcem i wstawiam do piekarnika na około 15 minut.
200 g kurek
10g masła
1 cebula
sól i pieprz
Kurki dokładnie myję i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam masło, dodaję grzyby i cebulę, podsmażam razem, aż grzyby lekko zbrązowieją. Przyprawiam solą i pieprzem. Odstawiam do ostygnięcia.
3 jajka
250 ml śmietany 30%
75g sera mozarelli tartej
sól i pieprz
pęczek natki pietruszki
3 jajka mieszam ze śmietaną. Przyprawiam solą i pieprzem, a następnie łączę z kurkami. Gotową masę wypełniam podpieczony spód. Posypuję mozarellą i natką pietruszki. Tartę wkładamy ponownie do piekarnika na około 30-40 minut (do momentu aż masa jajeczna odpowiednio się zetnie).
Szkoda, że nie ma wartości kalorycznych ...