Postaw mi kawę na buycoffee.to BUŁKI ORKISZOWE
top of page

BUŁKI ORKISZOWE



Pyszne bułeczki orkiszowe idealne na śniadanie. Świetnie smakują pierwszego i kolejnego dnia.


Aby je zrobić potrzebujesz:

📌 500g mąki orkiszowej (400g jasnej + 100 g orkiszowej pełnoziarnistej)

📌 140 ml mleka w temperaturze pokojowej

📌 140 ml wody

📌 7g drożdży suchych lub 25g świeżych (ze świeżych robię wcześniej rozczyn)

📌 40 g oliwy z oliwek, oleju lub masła

📌 1 łyżeczka soli

📌 1 łyżeczka cukru


Z drożdży świeżych przygotowuję rozczyn.

Do miseczki wkładam rozkruszone drożdże, zalewam lekko ciepłym mlekiem (mleko nie może być zbyt gorące, bo wówczas drożdże nie wyrosną, z kolei za zimne spowoduje, że drożdże będę rosły za wolno), dodaję cukier i 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej. Mieszam do rozpuszczenia drożdży, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na około 10-15 min do wyrośnięcia.


Jesli wybierzesz drożdże suche nie robisz rozczynu, tylko mieszasz z pozostałymi składnikami.


Do misy mikserwa wsypuję mąkę, dodaję rozczyn lub suche drożdże, mleko, wodę, oliwę, sól, cukier i wszystko wyrabiam ok 5-7 minut, można również ręcznie, żeby składniki ładnie się połączyły. Następnie przykrywam ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie ciasto wykładam na posypany mąką blat, formuję wałek i następnie ciasto dzielę na 8 bułeczek. Układam na blachę, przykrywam ściereczką i znowu zostawiam do wyrośnięcia na ok 30 minut. Następnie każdą bułkę nacinam nożem. Można również posmarować mlekiem przy użyciu pędzelka i posypać pestkami np. słonecznika lub makiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piekę 20-25 minut. Wyjmuje z piekarnika i przykrywam ściereczką do wystudzenia. 🙂

307 wyświetleń0 komentarzy
bottom of page
Wyszukiwarka przepisów
rondel