CHAŁKA i BUŁKI z SEREM

Wrzucam przepis na chałeczkę i bułki z serem.

Przepis:

  • 25 g drożdży

  • 250 ml mleka

  • 2 łyżki cukru

  • 2 łyżki mąki

Z powyższych składników robię rozczyn. Drożdże rozdrabniam, wrzucam do miski, dodaję cukier i mąkę i zalewam lekko ciepłym mlekiem i odstawiam na parę minut.


Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki

  • 80 g masła rozpuszczonego

  • 2 łyżki cukru

  • szczypta soli

  • 1 jajko

Składniki wrzucam do miski, wlewam rozczyn i wyrabiam parę minut ciasto za pomocą miksera lub ręcznie. Następnie ciasto posypuję delikatnie mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce.

Po tym czasie ciasto dzielę na dwie cześci i robię albo dwie chałki, albo chałkę i bułeczki z serem tak jak u mnie.

Jedna część ciasta dzielę na cztery równe części i robię z nich wałeczki, które zaplatam w warkocz. Filmik znajdziecie w wyróżnionych relacjach.


Druga część ciasta rozwałkowuję na prostokąt mniej więcej 30 na 40 cm i smaruje masą serową:

  • 250 g twarogu

  • 1 żółtko

  • 3 łyżki cukru

Składniki łącze że sobą i rozsmarowuje na cieście. Ciasto zwijam w roladę i kroje na ok 12 cienkich bułeczek

Kruszkonka:

  • 50 g mąki

  • 30 g masła zimnego

  • 30 g cukru

Składnik łącze i wyrabiam chwilę ręcznie lub przy pomocy miksera.

Bułeczki i chałkę smaruje rozmąconym żółtkiem i posypuję kruszonką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę 15-20 minut.

293 wyświetlenia0 komentarzy