Na zdjęciu kochani chleb z garnka. Przepis jest mega prosty i myślę, że jak raz go zrobicie to będziecie piekli go codziennie 🙂

Przepis:
25 g drożdży świeżych
750 g mąki pszennej
500 ml wody lekko ciepłej
1 łyżka soli himalajskiej lub zwykłej
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
+ jedna do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Drożdże rozdrabniam i zalewam woda, mieszam aż drożdże się rozpuszcza. Następnie do miski przesiewam mąkę, dodaję sól i oliwę, mieszam łyżką, przykrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na ok 1h. Piekarnik nagrzewam do 200 stopi, wstawiam do niego naczynie żaroodporne, żeby dobrze się nagrzało. Następnie wlewam łyżeczkę oliwy i rozsmarowuje ją po naczyniu pędzelkiem. Ciasto przekładamy do naczynia, wyrównuje łyżka zmoczoną w wodzie, robię małe nacięcia nożem, przykrywam i wstawiam do piekarnika. Piekę 30 minut (góra-dół) w 200 stopniach, następnie zdejmuje przykrywkę i piekę kolejne 20 minut bez przykrycia. Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika. Chlebek ładnie wychodzi z naczynia żaroodpornego. Chleb studzę na kratce.
To co kto będzie robił?
Comments