CIASTO BEZ PIECZENIA z JAGODAMI

Przepis na pyszne ciacho idealne na weekend. I co najlepsze jest pyszne, zdrowe i zrobienie zajmie Wam około 15 minut 😀


Przepis (tortownica 20 cm):

Spód:

  • 150 g daktyli

  • 80 g płatków owsianych delikatnie rozdrobnione

  • 30 g oleju kokosowego lub masła rozpuszczonego (3 łyżki)

  • 30 g wiórek kokosowych (3 łyżki)

  • 20 g kakao (2 łyżki)

Masa:

  • 250g chudego twarogu

  • 300g jogurtu greckiego

  • 40g odżywki białkowej u mnie o smaku białej czekolada

  • 40g erytrytolu lub więcej musicie dodać według własnego gustu (dla mnie tyle wystarczyło)

  • 10g żelatyny rozpuszczam w 100 ml gorącej wody

Polewa:


Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na około 10-15 minut. Następnie odlać wodę i zblendować. Połączyć z pozostałymi składnikami i wyłożyć na spód blach wyłożonej papierem.

Masę serową miksuję na gładką masę i na koniec dodaję rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę i miksuje do połączenia się składników. Wylewam na spód. Wstawiam do lodówki. Jak masa się ściśnie smaruję jagodami w żelu.