Witajcie kochani 😃 Zbliża się weekend, więc jakieś ciacho mile widziane. Przypominam przepis na moje bounty, które pokochaliście. Dajcie znać kto już robił i się w nim zakochał tak jak ja. A kto nie to pora to nadrobić, jeżeli oczywiście lubicie połączenie czekolady i kokosa. Zapisujcie, udostępniajcie i czekam na wasze zdjęcia.
Ciasto do zrobienia w 15 minut bez pieczenia i bez użycia miksera.
Przepis na tortownicę 18 cm:
Na spód:
150 g daktyli
80 g płatków owsianych
30 g oleju kokosowego lub masła (3 łyżki) rozpuszczonego
30 g wiórek kokosowych (3 łyżki)
20 g kakao (2 łyżki)
Masą kokosową:
400 ml mleka
200g wiórek kokosowych
1 budyń śmietankowy 40g
80 g erytrytolu / cukru
Polewa:
100g czekolady gorzkiej lub mlecznej
50 ml mleka
Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na około 10-15 minut. Następnie odlać wodę i zblendować. Połączyć z pozostałymi składnikami i wyłożyć na spód blach wyłożonej papierem.
Budyń wymieszać ze 100 ml zimnego mleka. Resztę mleka zagotować, wlać budyń mieszać do czasu, aż budyń zgęstnieje. Następnie dodać wiórki i erytrol, wszystko wymieszać i przełożyć do tortownicy.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko, wymieszać polać ciasto.
Całe ciasto ma około 3440 kcal.
Dzielimy ciasto na 12 części i wtedy:
1 porcja ma 287 kcal
Białko: 4,4g
Tłuszcz: 19g
Węglowodany: 30,3g
Ciasto schodzić w lodówce, a później już tylko wcinać.
Czy z tych proporcji można zrobić na blachę 24x24?
Zrobiłam dzisiaj sobie na Dzień Mamy pierwszy raz , bo uwielbiam bounty i nie zawiodłam się. Ciasto pyszne😊
Dzień dobry,
Czy takie proporcje wystarczą na mniejszą kwadratową blaszkę? Pozdrawiam
Ciasto wyszło wspaniałe i jest bardzo pyszne. Polecam.