google.com, pub-9514103798401232, DIRECT, f08c47fec0942fa0
 

CIASTO do PIEROGÓW lub USZEK


Przepis na idealne ciasto do pierogów. Ciasto jest mięciutkie i elastyczne. Zapraszam na mój Instagram, żeby zobaczyć filmiki z przygotowania


Aby je zrobić potrzebujecie:

  • 500 g mąki pszennej (ja dałam typ.480),

  • 250 ml gorącej wody (takiej od razu po zagotowaniu),

  • 2 łyżki oleju,

  • szczypta soli.


  1. Do miski miksera wsypuję przesianą mąkę, robię dołek i wlewam gorącą wodę, dodaję olej i sól. Ciasto wyrabiam w robocie ok 7 minut.

  2. Ciasto można wyrabiać ręcznie, jeżeli będziecie wyrabiać ręcznie musicie uważać, żeby się nie oparzyć od gorącej wody.

  3. Ciasto jest super plastyczne i później przy wałkowaniu nie trzeba już go podsypywać mąką. Ważne, żeby ciasto którego nie wałkujecie było szczelnie zamknięte (żeby nie wysychało) najlepiej w miseczce z przykrywką, wtedy cały czas jest miękkie.







2108 wyświetleń0 komentarzy