CIASTO FIT KINDER COUNTRY

Szybkie i pyszne ciasto bez pieczenia, które skradło Wasze serca. Idealne do weekendowej kawki.



Przepis na tortownicę 18 cm


Spód:

  • 150 g daktyli

  • 80 g płatków owsianych

  • 2 łyżki oleju kokosowego rozpuszczonego 

Daktyle zalać wrzątkiem na ok 10 minut , następnie odlać wodę i zblendować. Połączyć z resztą składników i wylepić blaszkę średnicy ok 18 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce.


Masa :

  • 1 budyń waniliowy

  • 200 ml mleka

  • 250 g mascarpone

  • 5 łyżek erytrytolu

  • 80 g orkiszu espandrowanego


Ugotować budyń z 200 ml mleka. Zmiksować mascarpone z erytrytolem , następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i dalej miksować. Na koniec dodaje orkisz i mieszam masę łyżką. Wykładam na blaszkę i do lodówki.


Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady

  • 100 ml śmietanki 30 % 

Śmietanę wlewam na talerz, łamię czekoladę na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Ostudzoną polewam na ciasto i posypuję orkiszem ok. 20 g.


Chłodzę w lodówce przez kilka godzin. 


Całość ma około 3271 kcal (z erytrytolem i olejem kokosowym).

Białko: 48,1g; Tłuszcze: 196,5g; Węglowodany: 380,9g;

Dzielę ciasto na 12 części - 1 porcja ma około 273 kcal (B: 4g; T: 16,4g; W: 31,7g).

Powiązane posty

Zobacz wszystkie