Idealne ciasto na niedzielę, szybkie i pyszne schokobons bez cukru i bez pieczenia do zrobienia w 15 minut.
Zapraszam również na mojego Instagrama lub Facebook.
Tortownicy 20 cm.
Spód:
100g herbatników, ciastek owsianych
70 - 100g masła orzechowego
10g kakao (możecie do niego wykorzystać również spod z ciasta bounty)
Masa:
250g chudego twarogu
300g jogurtu greckiego
40g mleka w proszku
40g erytrtolu
30g rozdrobnionych migdałów
10g żelatyny rozpuszczam w 100 ml gorącej wody
Polewa:
50g czekolady mlecznej lub gorzkiej bez cukru
5 łyżek mleka Herbatniki rozdrabniam na mąkę, mieszam z masłem i kakao, wyklejam spód tortownicy. Spód musi się lepić, jak będzie suchy dodaj więcej masła. Ja miałam rzadkie masło więc u mnie 70 g wystarczyło. Masę serową miksuję na gładką masę i na koniec dodaję rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę i miksuje do połączenia się składników. Wylewam na spód. Czekoladę i mleko wrzucam na talerz i stawiam na garnek z wodą i rozpuszczam na parze wodnej, jak trochę przestygnie wylewam na masę serową i wkładam do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. Pyszny i prosty przepis, polecam. Całość ma około 2292 kcal. Dzielę na 10 porcji (1 porcja około 100g): Białko: 12,4g Tłuszcze: 12,6g Węglowodany: 21,6g
Comments