Postaw mi kawę na buycoffee.to CUKINIE FASZEROWANE MIĘSEM MIELONYM i PIECZARKAMI
top of page

CUKINIE FASZEROWANE MIĘSEM MIELONYM i PIECZARKAMI


Witajcie kochani 😀


ponieważ mam wysyp cukini na działce to u nas w kuchni często ona gości. Wczoraj kotlety mielone z cukinią w środku, dziś cukinia faszerowane. Lubicie cukinię? Co z niej najczęściej przygotowujecie?

Za mną jeszcze chodzi pasztet z cukinii 😀


Już Wam zostawiam przepis:

  • 4 cukinie średniej wielkości

  • 250 g mięsa mielonego

  • 250 g pieczarek

  • 1 cebulka

  • 3 małe ząbki czosnku

  • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego

  • 2 opakowanie mozarelli

  • sól, pieprz, papryka czerwona słodka, bazylia

  • olej do smażenia


Cukinie myję i kroję na pół, wydrążam środek (ja użyłam do tego małej łyżeczki do arbuza).

Cukinie układam na blaszce i posypuję mieszanką przypraw: 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki papryki czerwonej, 1 łyżeczka bazylii.

Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja góra dół) i piekę 15 minut.


W tym czasie przygotowuję farsz.

Cebulę drobno siekam, czosnek przeciskam przez praskę. Na patelni rozgrzewam 3 łyżki oleju, wrzucam cebulę i czosnek. Smażę około 5 minut, aż się cebulką lekko przyrumieni. Następnie dodaję obrane i pokrojone drobno pieczarki, znowu smażę około 5 minut, dorzucam cukinię pokrojoną na mniejsze kawałki i mięso mielone, duszę kolejne 5 minut. Następnie dodaję 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę pieprzu i 1 łyżeczkę bazylii suszonej. Mieszam i duszę chwilę, aż nadmiar płynu odparuje.


Cukinie wyjmuję z piekarnika i faszerują ją gotowym farszem. Wstawiam na 20 minut do piekarnika. Po tym czasie wyjmuję cukinię z piekarnika i układam na niej pokrojoną w plastry mozarellę. Piekę kolejne 5 minut. Podaje od razu po upieczeniu. Pycha 😍




729 wyświetleń0 komentarzy
bottom of page
Wyszukiwarka przepisów
rondel