
Witajcie kochani 😀
ponieważ mam wysyp cukini na działce to u nas w kuchni często ona gości. Wczoraj kotlety mielone z cukinią w środku, dziś cukinia faszerowane. Lubicie cukinię? Co z niej najczęściej przygotowujecie?
Za mną jeszcze chodzi pasztet z cukinii 😀
Już Wam zostawiam przepis:
4 cukinie średniej wielkości
250 g mięsa mielonego
250 g pieczarek
1 cebulka
3 małe ząbki czosnku
3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 opakowanie mozarelli
sól, pieprz, papryka czerwona słodka, bazylia
olej do smażenia
Cukinie myję i kroję na pół, wydrążam środek (ja użyłam do tego małej łyżeczki do arbuza).
Cukinie układam na blaszce i posypuję mieszanką przypraw: 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki papryki czerwonej, 1 łyżeczka bazylii.
Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja góra dół) i piekę 15 minut.
W tym czasie przygotowuję farsz.
Cebulę drobno siekam, czosnek przeciskam przez praskę. Na patelni rozgrzewam 3 łyżki oleju, wrzucam cebulę i czosnek. Smażę około 5 minut, aż się cebulką lekko przyrumieni. Następnie dodaję obrane i pokrojone drobno pieczarki, znowu smażę około 5 minut, dorzucam cukinię pokrojoną na mniejsze kawałki i mięso mielone, duszę kolejne 5 minut. Następnie dodaję 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę pieprzu i 1 łyżeczkę bazylii suszonej. Mieszam i duszę chwilę, aż nadmiar płynu odparuje.
Cukinie wyjmuję z piekarnika i faszerują ją gotowym farszem. Wstawiam na 20 minut do piekarnika. Po tym czasie wyjmuję cukinię z piekarnika i układam na niej pokrojoną w plastry mozarellę. Piekę kolejne 5 minut. Podaje od razu po upieczeniu. Pycha 😍

Comments