CUKINIE FASZEROWANE MI臉SEM MIELONYM i PIECZARKAMI


Witajcie kochani 馃榾


poniewa偶 mam wysyp cukini na dzia艂ce to u nas w kuchni cz臋sto ona go艣ci. Wczoraj kotlety mielone z cukini膮 w 艣rodku, dzi艣 cukinia faszerowane. Lubicie cukini臋? Co z niej najcz臋艣ciej przygotowujecie?

Za mn膮 jeszcze chodzi pasztet z cukinii 馃榾


Ju偶 Wam zostawiam przepis:

  • 4 cukinie 艣redniej wielko艣ci

  • 250 g mi臋sa mielonego

  • 250 g pieczarek

  • 1 cebulka

  • 3 ma艂e z膮bki czosnku

  • 3 czubate 艂y偶eczki koncentratu pomidorowego

  • 2 opakowanie mozarelli

  • s贸l, pieprz, papryka czerwona s艂odka, bazylia

  • olej do sma偶enia


Cukinie myj臋 i kroj臋 na p贸艂, wydr膮偶am 艣rodek (ja u偶y艂am do tego ma艂ej 艂y偶eczki do arbuza).

Cukinie uk艂adam na blaszce i posypuj臋 mieszank膮 przypraw: 1 艂y偶eczka soli, 1/2 艂y偶eczki pieprzu, 1/2 艂y偶eczki papryki czerwonej, 1 艂y偶eczka bazylii.

Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja g贸ra d贸艂) i piek臋 15 minut.


W tym czasie przygotowuj臋 farsz.

Cebul臋 drobno siekam, czosnek przeciskam przez prask臋. Na patelni rozgrzewam 3 艂y偶ki oleju, wrzucam cebul臋 i czosnek. Sma偶臋 oko艂o 5 minut, a偶 si臋 cebulk膮 lekko przyrumieni. Nast臋pnie dodaj臋 obrane i pokrojone drobno pieczarki, znowu sma偶臋 oko艂o 5 minut, dorzucam cukini臋 pokrojon膮 na mniejsze kawa艂ki i mi臋so mielone, dusz臋 kolejne 5 minut. Nast臋pnie dodaj臋 3 艂y偶ki koncentratu pomidorowego, 1 艂y偶eczk臋 soli, 1 艂y偶eczk臋 pieprzu i 1 艂y偶eczk臋 bazylii suszonej. Mieszam i dusz臋 chwil臋, a偶 nadmiar p艂ynu odparuje.


Cukinie wyjmuj臋 z piekarnika i faszeruj膮 j膮 gotowym farszem. Wstawiam na 20 minut do piekarnika. Po tym czasie wyjmuj臋 cukini臋 z piekarnika i uk艂adam na niej pokrojon膮 w plastry mozarell臋. Piek臋 kolejne 5 minut. Podaje od razu po upieczeniu. Pycha 馃槏




373 wy艣wietlenia0 komentarzy

Powi膮zane posty

Zobacz wszystkie

SCHAB W SOSIE W艁ASNYM, MIZERIA, ZIEMNIAKI Z KOPERKIEM Pyszny pomys艂 na tradycyjny polski obiad. Idealny ma weekend dla rodziny, jak r贸wnie na 艣wi膮tecznym obiad. Aby go przygotowa膰 potrzebujesz: 馃搶1 k