FIT TARTA z TRUSKAWKAMI i MALINAMI

Przepis na kruchą tartę z mąki migdałowej z białą czekolada i malinami oraz truskawkami.

Przepis (szerokość naczynia do tarty 23 cm)


Na spód:

  • 200g mąki migdałowej

  • 120g oleju kokosowego lub masła

  • 40g erytrytolu .

Druga opcja na spód bardziej tradycyjny:

  • 200g herbatników

  • 120g masła roszpuszczonego

(Herbatniki miksuje ma mąkę, mieszam z masłem i wykładam spód naczynia do tarty)


Krem:

  • 2 budynie po 40g bez cukru (jeden śmietankowy, drugi waniliowy)

  • 500 ml mleka

  • 1 biała czekolada

  • truskawki i maliny

  • ewentualnie płatki migdałowe do posypania


Mąkę mieszam z olejem i erytrytolem i wykładam spód tarty. (Naczynie do tarty można wyłożyć papierem. Zapiekam około 8-10 minut w nagrzanym piekarniku. (Można zrobić bez zapiekania, wtedy jest jaśniejsza tarta i ale gorzej odchodzi od spodu). Dwa budynie mieszam w 100 ml zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotowuję i następnie wlewam mleko z budyniami oraz wrzucam białą czekoladę. Gotuję na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Masę wykładam na spód. Na wierzch wykładam maliny i truskawki oraz posypuję płatkami migdałów.

1,125 wyświetlenia0 komentarz