Postaw mi kawę na buycoffee.to GRILLOWANE PIERSI z KURCZAKA z MOZZARELLĄ i SUSZONYMI POMIDORAMI + GRILLOWANE GRUSZKI z GORGONZOLĄ
top of page

GRILLOWANE PIERSI z KURCZAKA z MOZZARELLĄ i SUSZONYMI POMIDORAMI + GRILLOWANE GRUSZKI z GORGONZOLĄ


GRILOWANE PIERSI Z KURCZAKA Z MOZARELLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI czy GRILOWANE GRUSZKI Z GORGONZOLĄ co wybieracie?


Dziś wracam pamięcią do rodzinnego grillowania podczas eventu zorganizowanego przez markę WEBER. Kilka dni temu zostałam zaproszona przez markę WEBER na wspólne grillowanie pod hasłem #grillgeneration gdzie razem z innymi blogerkami oraz osobami towarzyszącymi miałyśmy okazję grillować potrawy na różnych rodzajach grilli. Do wyboru był grill elektryczny, węglowy i gazowy. 



Ja przygotowałam razem z babcią i Natalką piersi z kurczaka z suszonymi pomidorami, mozarellą i bazylią oraz gruszki z żurawiną i gorgonzolą. Na końcu grillowania była degustacja i próbowanie dań. Było pysznie i bardzo wesoło.



Piersi z kurczaka grillowałam na grilu elektrycznym. Dzięki niemu mogłam regulować temperaturę i piec je na średniej mocy, żeby się nie spiekły i były soczyste w środku. Gril elektryczny to fajny pomysł na grillowanie w mieście, ponieważ spokojnie można grillować na nim na swoim balkonie.



Przepis na piersi :

  • 8 pojedynczym piersi z kurczaka

  • 2 słoiczki suszonych pomidorów (ok. 24 sztuki )

  • pęczek listków bazylii

  • 3 opakowania mozarelli

  • 3 łyżki oleju

  • 3 łyżki przyprawy do kurczaka lub mieszanki przypraw: sól, pieprz, papryka słodka i ostra 

  • wykałaczki

Każdą pierś delikatnie przekrajam i tworzę w niej kieszonkę, następnie nacieram olejem i posypuję przyprawami. W środek każdej kieszonki wkładam po 2-3 suszone pomidory, plasterki  mozarelli i listki bazylii. Piersi spinam wykałaczkami i wkładam na grila. Griluje po kilka minut z obu stron.



Gruszki grillowałam natomiast na grilu węglowym, dzięki czemu miały fajny lekko wędzony posmak. Przepis:

  • 8-10 gruszek 

  • słoiczek żurawiny

  • 100g ser pleśniowego -gorgonzola

  • 100 g orzechów włoskich

Gruszki myję, wydrążam z nich gniazda nasienne, wkładam po łyżeczce żurawiny, dodaję trochę pokruszonego sera pleśniowego i orzechów włoskich. Układam na grila i grilluje, aż gruszki zmiękną, a ser się rozpuści.





Grill gazowy natomiast świetnie się sprawdził do upieczenia ciasta. Ta tarta rustykalna z owocami została upieczona na grilu gazowym.






bottom of page
Wyszukiwarka przepisów
rondel