KARKÓWKA PIECZONA, ZIEMNIAKI i SURÓWKA WIOSENNA Z SAŁATY
To moja kolejna propozycja na pyszny obiad, idealny na weekend.
Aby przygotować karkówkę potrzebujesz:
📌 1 kg karkówki wieprzowej
📌 3 cebule
📌 3-4 ząbki czosnku
📌 1 szklanka keczupu
📌 2 łyżeczki musztardy sarepskiej lub dion
📌 przyprawy : 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka majeranku
📌 3 łyżki olej rzepakowego
Mięso kroje w plastry około 1-1,5 cm grubości. Delikatnie rozbijam młotkiem. Cebulę obieram i kroję w plastry. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Do dużej miski przekładam składniki do marynaty keczup, musztardę, przyprawy, olej i czosnek. Mieszam dokładnie, a następnie przekłam do marynaty mięso i cebulę. Mieszam, aby marynata ładnie pokryła mięso. Odstawiam na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Ja zawsze nacieram mięso wieczorem i piekę następnego dnia na obiad. Zamarynowane mięso przekładam do naczynia do zapiekania z przykrywką lub nakrywam folią aluminiową.
Wstawiam do piekarnika i dopiero nagrzewam piekarnik do 200 stopni. Piekę 40 minut w 200 stopniach (od momentu nagrzania piekarnika) i następną godzinę w 180 stopniach. Na ostatnie 10 minut ściągam pokrywkę. Sprawdzam miękkości widelcem i dostosowuję czas pieczenia do swojego piekarnika.
Podaję z ziemniakami i sałatką z sałaty, rzodkiewki i ogórka.
Przepis na sałatę znajdziesz tu:
Po przepisy w formie wideo zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik).
Jeśli przygotujesz ten makaron lub inne danie, sałatkę, deser z mojego przepisu, podeślij mi zdjęcie na maila: gotuje.bo.lubie.fit@interia.pl będzie mi bardzo miło.
Comments