
Kto się skusi dziś na pyszne czekoladowe ciasteczka obtoczone w wiórkach kokosowych i orzeszkach. Szybko się je robi i jeszcze szybciej znikają 🙂
Aby je przygotować potrzebujecie:
📌5 jajek
📌150g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
📌130g cukru (możecie połowę cukry zamienić na erytrol lub ksylitol)
📌1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielam od żółtek i ubijam mikserem na sztywną pianę, następnie dodaję żółtka i cukier, dalej chwilę miksuję. Następnie dodaję mąkę i proszek do pieczenia. Ubijam tylko do połączenia się składników na niskich obrotach. Spód blachy 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia. Przelewam gotową masę i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopniu termoobieg i piekę 20 minut. Studzę, a następnie kroję w kostki.
Polewa:
📌200g masła
📌50g mleka
📌70g cukru
📌30g kakao
Do garnka wkładam masło, dodaję mleko, cukier, kakao i rozpuszczam. Następnie studzę.
Do obtoczenia:
📌120g wiórek kokosowych
📌120g pokruszonych orzechów
Po przestudzeniu do czekolady wkładam pokrojone kawałki biszkoptu, dokładnie obtaczam w czekoladzie i następnie w wiórkach kokosowych lub orzeszkach pokruszonych. Mega pyszne.
Comments