Postaw mi kawę na buycoffee.to KOKOSANKI
top of page

KOKOSANKI


Kto się skusi dziś na pyszne czekoladowe ciasteczka obtoczone w wiórkach kokosowych i orzeszkach. Szybko się je robi i jeszcze szybciej znikają 🙂


Aby je przygotować potrzebujecie:

📌5 jajek

📌150g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej

📌130g cukru (możecie połowę cukry zamienić na erytrol lub ksylitol)

📌1 łyżeczka proszku do pieczenia


Białka oddzielam od żółtek i ubijam mikserem na sztywną pianę, następnie dodaję żółtka i cukier, dalej chwilę miksuję. Następnie dodaję mąkę i proszek do pieczenia. Ubijam tylko do połączenia się składników na niskich obrotach. Spód blachy 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia. Przelewam gotową masę i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopniu termoobieg i piekę 20 minut. Studzę, a następnie kroję w kostki. 


Polewa:

📌200g masła

📌50g mleka

📌70g cukru

📌30g kakao

Do garnka wkładam masło, dodaję mleko, cukier, kakao i rozpuszczam. Następnie studzę.


Do obtoczenia:

📌120g wiórek kokosowych

📌120g pokruszonych orzechów


Po przestudzeniu do czekolady wkładam pokrojone kawałki biszkoptu, dokładnie obtaczam w czekoladzie i następnie w wiórkach kokosowych lub orzeszkach pokruszonych. Mega pyszne.



297 wyświetleń0 komentarzy
bottom of page
Wyszukiwarka przepisów
rondel