Cześć Kochani. Dziś zapraszam na pyszne kotlecik z piersi indyka i dużą ilości warzyw. Idelane na obiad, jak również lunch do pracy.
Do przygotowania moich kotletów wykorzystałam mięso indycze, które ma wysoką zawartość białka. Białko przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i masy mięśniowej. Filet bez skóry ma niską zawartość tłuszczu. Mięso indycze jest źródłem:
potasu, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,
fosforu, który przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga w funkcjonowaniu błon komórkowych oraz utrzymaniu zdrowych kości i zdrowych zębów.
Aby przygotować kotleciki potrzebujecie:
0,5 kg piersi z indyka
pół marchewki
pół czerwonej papryki
pół czerwonej cebuli
100 g szpinaku
2 ząbki czosnku
pół opakowania sera favita
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 jajka
3 łyżki mąki
przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalski
olej do smażenia
Na patelnie wlewam łyżeczkę oleju i rozgrzewam olej. Na rozgrzaną patelnie wrzucam czosnek przeciśnięty przez praskę, następnie szpinak i pokruszony ser favita. Duszę chwilę do momentu, aż szpinak zwiędnie i ser rozpuści się. Mięso z indyka kroję w cieniutkie paseczki i pózniej w drobną kostkę. Marchewkę obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach. Paprykę oraz cebulę kroję w drobną kostkę. Wszystkie składniki wrzucam do miski, dodaję natkę pietruszki i doprawiam sporą ilością przypraw. Wbijam jajka i mieszam do połączenia się składników. Na końcu dosypuję mąkę. Kotleciki nakładam łyżką na dobrze rozgrzaną patelnie i smaże na średnim ogniu na rumiano.
留言