
Kotleciki drobiowe z mozarellą w środku, do tego kopytka, surówką z pora i buraczki smażone, to świetny pomysł na świąteczne lub niedzielny obiad.
Przepis na kotleciki (10szt.):
📌800g mięsa mielonego drobiowego
📌op.małych kuleczek mozarelli w sumie 20 sztuk, po dwie do każdego kotlecika,
📌sól i pieprz do smaku
📌olej do smażenia
Do otoczenia:
📌2 małe jajka
📌bułka tarta
📌talerz z zimną wodą
Mięso drobiowe doprawiam solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam. Następnie dzielę na 10 części. Ręce moczę w wodzie i formuje placuszki. Na środek placuszków układam po dwie kulki mozarelli i robię kotleciki.


Następnie kotlety moczę w jajku i obtaczam w bułce tartej. Kotlety smażę na dobrze rozgrzanym oleju na średnim ogniu. Kotlety powinny pływać w oleju.


Surówka z pora:
📌1 duży por (tylko biała i jasnozielona część)
📌2 jabłka u mnie ligole (pyszne soczyste)
📌4 łyżki majonezu
📌2 łyżki jogurty naturalnego
📌sól i pieprz do smaku.
Pora myję i kroję w cienkie półplasterki. Wrzucam na sitko i przelałam wrzątkiem, dzięki czemu por będzie bardziej delikatny. Jabłka obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach. Składniki łącze ze sobą dodaję majonez i jogurt. Doprawiam do smaku przyprawami i gotowe. Tylko cztery składniki i mamy pyszny dodatek do obiadu.
Kotleciki podałamleciki z kopytkami, surówką z pora i buraczkami zasmażanymi. Pycha

Comentários