Postaw mi kawę na buycoffee.to MAKOWIEC JAPOŃSKI
top of page

MAKOWIEC JAPOŃSKI


Pyszne, wilgotne ciasto dla miłośników maku, idealne na święta i na każdą


Aby przygotować ciasto potrzebujesz:

📌200g maku mielonego

📌400g ciepłego mleka

📌2 jabłka

📌5 jajek rozmiar L

📌6 łyżek kaszy mannej

📌1 łyżeczka proszku do pieczenia

📌120g masła

📌180g cukru pudru lub zamiennika cukru (ksylitolu, erytrytolu)

📌garść żurawiny suszonej

📌garść orzechów włoskich

Polewa:

📌200ml śmietanki 30%

📌200g czekolady (100g mlecznej, 100g gorzkiej)


Mak kupuje od razu mielony, zalewam ciepłym mlekiem i odstawiam na 45 minut. Następnie odsączam na sitku. Białka oddzielam od żółtek. Jabłka obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach. Orzechy i żurawine kroję na mniejsze części. Masło ucieram z cukrem, następnie dodaję stopniowo żółtka, cały czas miksując, dodaję mak i jabłka, następnie kaszę manną i proszek do pieczenia, miksuję do połączenia się składników. Dodaję ubite na sztywno białka i delikatnie mieszam. Na koniec dorzucam orzechy i żurawinę. Masę przekładam do tortownicy 24 cm. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni góra-dół i piekę do suchego patyczka 30-50 minut. Wszystko kwestia piekarnika.

Ciasto wyjmuję z piekarnika i studzę. Przygotowuję polewę: śmietankę i czekoladę wkładam do garnka i delikatnie podgrzewam cały czas mieszając, aż powstanie gładka polewa. Polewam ciasto i dekoruję, kroję jak polewą zastygnie. Polecam



POSTAW MI KAWĘ

Jeśli lubisz mojego bloga, korzystasz z przepisów to bardzo mnie to cieszy. To moja praca, więc jak masz ochotę możesz się odwdzięczyć i mnie wesprzeć stawiając mi wirtualną kawę. Bardzo mnie to ucieszy i wrócę do Ciebie z kolejnymi pysznymi przepisami. Kliknij tu ⬇️⬇️⬇️ POSTAW MI KAWĘ




479 wyświetleń0 komentarzy
bottom of page
Wyszukiwarka przepisów
rondel