PIECZONA KACZKA


Dziś serwuję na obiad: kaczkę pieczoną, buraczki smażone i do tego ziemniaczki gotowane.


Aby przygotować taką kaczkę potrzebujecie:


  • kaczka o wadze około 2,5kg

Składniki na marynatę:

  • 4 łyżki oleju

  • 2 łyżeczki soli

  • 2 łyżeczki suszonego majeranku

  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

Oraz:

  • około 2 szklanka wody do podlania


Kaczkę dokładnie myję zewnątrz i wewnątrz. Osuszam papierowym ręcznikiem.

W miseczce mieszam wszystkie składniki na marynatę. Powstałą mieszanką nacieram kaczkę wewnątrz i zewnątrz.

Tak przygotowaną kaczkę wkładam do naczynia i umieszczam w lodówce na całą noc.

Następnego dnia wyjmuję mięso z lodówki, przekładam ją do rękawa do pieczenia i wkładam do blachy. Do blachy wlewam 2 szklanki wody.

Blachę wkładam do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piekę około 2 godz. i 45 minut (20 minut przed końcem pieczenia przecinam rękaw od góry, żeby kaczka się przypiekła).

Po upieczeniu zostawiam jeszcze kaczkę na około 15 minut, aby mięso odpoczęło (w sumie kaczka siedzi 3 godziny w piekarniku) Dzięki temu sok nie wypłynie podczas krojenia kaczki. Podaję z gotowanymi ziemniakami i buraczkami. Pycha😘

634 wyświetlenia0 komentarzy

Powiązane posty

Zobacz wszystkie

SCHAB W SOSIE WŁASNYM, MIZERIA, ZIEMNIAKI Z KOPERKIEM Pyszny pomysł na tradycyjny polski obiad. Idealny ma weekend dla rodziny, jak równie na świątecznym obiad. Aby go przygotować potrzebujesz: 📌1 k