PIEROGI z TRUSKAWKAMI


Cześć Kochani,


Miał być obiad z bobem, a wyszły pierogi z truskawkami 😃


Jakie są wasze ulubione pierogi?

Z jakimi owocami najbardziej lubicie?


Jak dla mnie to ciasto idealne, więc już Wam zostawiam mój przepis.


Aby je zrobić potrzebujecie:

  • 500 g mąki pszennej (ja dałam typ.480)

  • 250 ml gorącej wody

  • 2 łyżki oleju

  • szczypta soli

  • około 1/2 kg truskawek


Do miski miksera wsypuję przesianą mąkę, robię dołek i wlewam gorącą wodę, dodaję olej i sól. Ciasto wyrabiam w robocie ok 7 minut.


Ciasto można wyrabiać ręcznie, jeżeli będziecie wyrabiać ręcznie musicie uważać, żeby się nie oparzyć od gorącej wody.


Ciasto jest super plastyczne i później przy wałkowaniu nie trzeba już go podsypywać mąką. Ważne, żeby ciasto którego nie walłkujecie było szczelnie zamknięte, żeby nie wysychało, najlepiej w miseczce z przykrywką, wtedy cały czas jest miękkie.


Truskawki myję i kroję na mniejsze kawałki. Ciasto rozwałkowuję, nadziewam truskawkami, dokładnie sklejam i robię falbankę. Pierogi wrzucam na gotującą się wodę, zmniejszam ogień i gotuję parę minut, aż pierogi wypłyną na powierzchnię. Podaję z jogurtem naturalnym i truskawkami. Posypuję odrobina cukru. Są pyszne 😀

175 wyświetleń0 komentarzy