Cześć Kochani,
Miał być obiad z bobem, a wyszły pierogi z truskawkami 😃
Jakie są wasze ulubione pierogi?
Z jakimi owocami najbardziej lubicie?
Jak dla mnie to ciasto idealne, więc już Wam zostawiam mój przepis.
Aby je zrobić potrzebujecie:
500 g mąki pszennej (ja dałam typ.480)
250 ml gorącej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
około 1/2 kg truskawek
Do miski miksera wsypuję przesianą mąkę, robię dołek i wlewam gorącą wodę, dodaję olej i sól. Ciasto wyrabiam w robocie ok 7 minut.
Ciasto można wyrabiać ręcznie, jeżeli będziecie wyrabiać ręcznie musicie uważać, żeby się nie oparzyć od gorącej wody.
Ciasto jest super plastyczne i później przy wałkowaniu nie trzeba już go podsypywać mąką. Ważne, żeby ciasto którego nie walłkujecie było szczelnie zamknięte, żeby nie wysychało, najlepiej w miseczce z przykrywką, wtedy cały czas jest miękkie.
Truskawki myję i kroję na mniejsze kawałki. Ciasto rozwałkowuję, nadziewam truskawkami, dokładnie sklejam i robię falbankę. Pierogi wrzucam na gotującą się wodę, zmniejszam ogień i gotuję parę minut, aż pierogi wypłyną na powierzchnię. Podaję z jogurtem naturalnym i truskawkami. Posypuję odrobina cukru. Są pyszne 😀
Comments