PIZZA z PATELNI w 15 MINUT


Cześć kochani! Lubicie pizzę, czy raczej nie?  Dziś mam dla Was pyszny pomysł na szybką pizzę z patelni do zrobienia w 15 minut. Świetnie smakuje i jest idealna na śniadanie, obiad lub kolację.


Dziś zamiast przecieru pomidorowego do pizzy użyłam pasty warzywnej z pomidorami i cukinią marki Podravka. Ta pasta to nowość na rynku, jest to produkt odpowiednie dla wegan i wegetarian,  bez cukru, bez dodatku konserwantów i zawiera w swoim składzie dużo warzyw. Są jeszcze 3 smaki – koniecznie spróbujcie! 


Już Wam zostawiam przepis na pizzę (patelnia o średnicy 28 cm).


Aby ją zrobić potrzebujecie: Składniki na ciasto: 

  •  120 g mąki owsianej (możecie zmielić płatki owsiane na mąkę), może być również mąka pszenna lub orkiszowa 

  •  2 jajka 

  •  1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia 

  •  80g mleka 

  •  przyprawy do smaku: sól,  bazylia, oregano, zioła prowansalskie.


Dodatki do pizzy: 

  • 3 łyżeczki pasty warzywnej z pomidorami i cukinią od Podravka 

  • 8 plasterków salami

  • kulkala mozzarel

  • półli  papryki czerwonej i zielonej

  • parę oliwek

 

Wszystkie składniki na ciasto mieszam razem na jednolitą masę. Na patelnię wlewam  1 łyżkę oleju, jak się nagrzeje patelnia wylewam na nią masę na pizzę. Smażę chwilę, gdy ciasto się przyrumieni przekręcam na drugą stronę, zdejmuję patelnię z gazu. Ciasto smaruję pastą warzywną, układam ulubione składniki i ponownie wstawiam na gaz. Smażę pod przykryciem na średnim ogniu około 10 minut, aż mozzarella się rozpuści

117 wyświetlenia0 komentarz