Cześć kochani! Lubicie pizzę, czy raczej nie? Dziś mam dla Was pyszny pomysł na szybką pizzę z patelni do zrobienia w 15 minut. Świetnie smakuje i jest idealna na śniadanie, obiad lub kolację.
Dziś zamiast przecieru pomidorowego do pizzy użyłam pasty warzywnej z pomidorami i cukinią marki Podravka. Ta pasta to nowość na rynku, jest to produkt odpowiednie dla wegan i wegetarian, bez cukru, bez dodatku konserwantów i zawiera w swoim składzie dużo warzyw. Są jeszcze 3 smaki – koniecznie spróbujcie!
Już Wam zostawiam przepis na pizzę (patelnia o średnicy 28 cm).
Aby ją zrobić potrzebujecie: Składniki na ciasto:
120 g mąki owsianej (możecie zmielić płatki owsiane na mąkę), może być również mąka pszenna lub orkiszowa
2 jajka
1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
80g mleka
przyprawy do smaku: sól, bazylia, oregano, zioła prowansalskie.
Dodatki do pizzy:
3 łyżeczki pasty warzywnej z pomidorami i cukinią od Podravka
8 plasterków salami
kulkala mozzarel
półli papryki czerwonej i zielonej
parę oliwek
Wszystkie składniki na ciasto mieszam razem na jednolitą masę. Na patelnię wlewam 1 łyżkę oleju, jak się nagrzeje patelnia wylewam na nią masę na pizzę. Smażę chwilę, gdy ciasto się przyrumieni przekręcam na drugą stronę, zdejmuję patelnię z gazu. Ciasto smaruję pastą warzywną, układam ulubione składniki i ponownie wstawiam na gaz. Smażę pod przykryciem na średnim ogniu około 10 minut, aż mozzarella się rozpuści
Comentarios