
RACUCHY DROŻDŻOWE z JABŁKAMI
My dziś z Natalką przedłużyłyśmy sobie weekend, także zaczynamy poniedziałek od racuchów jogurtowych z jabłkami, do tego świeżo wyciskany sok z selera naciowego i jabłka.
Sok zrobiłam przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej @kuvings_polska
Przypominam Wam, że z moim kodem możecie kupić tą wyciskarkę ze zniżką 240 zł. Zostawiam Wam link tutaj i na instastory: https://www.zdroweimarkowe.pl/Promocja-Kuvings-Gotuje-Bo-Lubie-Fit-clinks-pol-160.html
Wyciskarka ta ma w zestawie trzy różne sitka, więc oprócz świeżo wyciskanych soków można w niej przygotowywać koktajle, pyszne sorbety owocowe, zrobić mleko kokosowe czy owsiane, przygotować domowy humus.
Marka Kuvings daję 10 letnią gwarancję na wszystkie elementy wyciskarki, także taka wyciskarka to sprzęt na lata.
Aby przygotować racuchy potrzebujecie:
25g drożdży świeżych
250 ml lekko ciepłego mleka
220g + 2 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
2 łyżki cukru
2 jajka małe lub 1 duże
ulubione owoce np. jabłka, maliny, borówki, banany, brzoskwinie
olej do smażenia. Na początku robię rozczyn. Do wysokiego naczynia wkruszam drożdże, dodaję 1 łyżkę cukru, 2 pełne łyżki mąki i zalewam lekko ciepłym mlekiem (nie gorącym) przykrywam i odstawiam na około 15-20 minut, żeby drożdże wyrosły. Następnie do miski wsypuję mąkę, dodaję jajka, łyżkę cukru i dodaję wyrośnięty rozczyn. Mieszam wszystko, przykrywam ściereczką i odstawiam ponownie do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Następnie dodaję ulubione owoce, mieszam delikatnie i smażę na lekko rozgrzanej patelni. (Można usmażyć też same bez owoców). Podaję posypane cukrem pudrem. Z tej porcji wyszło mi około 20-25 placuszków. Pycha 😍