RACUCHY DROŻDŻOWE z JABŁKAMI



Pyszne rachuchy z jabłkami to idealny pomysł na śniadanie, obiad lub kolację,

do tego świeżo wyciskany sok z selera naciowego i jabłka.


Sok zrobiłam przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej Kuvings Polska.


Z moim kodem możecie kupić tą wyciskarkę ze zniżką 240 zł. Link do wyciskarki: https://www.zdroweimarkowe.pl/Promocja-Kuvings-Gotuje-Bo-Lubie-Fit-clinks-pol-160.html


Wyciskarka ta ma w zestawie trzy różne sitka, więc oprócz świeżo wyciskanych soków można w niej przygotowywać koktajle, pyszne sorbety owocowe, zrobić mleko kokosowe czy owsiane, przygotować domowy humus.


Marka Kuvings daję 10 letnią gwarancję na wszystkie elementy wyciskarki, także taka wyciskarka to sprzęt na lata.




Aby przygotować racuchy potrzebujecie:

📌25g drożdży świeżych

📌250 ml lekko ciepłego mleka

📌220g + 2 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej

📌2 łyżki cukru

📌2 jajka małe lub 1 duże

📌3 jabłka lub inne ulubione owoce np. maliny, borówki, banany, brzoskwinie

📌olej do smażenia.



Na początku robię rozczyn. Do wysokiego naczynia wkruszam drożdże, dodaję 1 łyżkę cukru, 2 pełne łyżki mąki i zalewam lekko ciepłym mlekiem (nie gorącym) przykrywam i odstawiam na około 15-20 minut, żeby drożdże wyrosły. Następnie do miski wsypuję mąkę, dodaję jajka, łyżkę cukru i dodaję wyrośnięty rozczyn.

W przypadku drożdży suchych nie robię rozczynu tylko mieszam wszystko razem.

Mieszam wszystko, przykrywam ściereczką i odstawiam ponownie do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Następnie dodaję ulubione owoce, mieszam delikatnie i smażę na lekko rozgrzanej patelni. (Można usmażyć też same bez owoców). Podaję posypane cukrem pudrem. Z tej porcji wyszło mi około 20-25 placuszków. Pycha 😍


Aby przygotować sok potrzebujesz:

📌3 jabłka

📌kilka łodyg selera naciowego

Wyciskam sok przy uzyciu wyciskarki wolnoobrotowej i gotowe.


605 wyświetleń0 komentarzy