google.com, pub-9514103798401232, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Postaw mi kawę na buycoffee.to
top of page

ZAKRĘCONE DROŻDŻÓWKI Z SEREM, KRAKOWSKIE DROŻDŻÓWKI Z SEREM


Film z przygotowania możesz obejrzeć na YouTube kliknij.

Pyszne, mięciutkie drożdżówki serowe, idealny deser na weekend jak również drugie śniadanie dla dzieciaków do szkoły.


Jeśli chcesz zobaczyć wykonanie tego przepisu w formie wideo to zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik)


Jeśli szukasz innych przepisów na pyszne bułeczki to polecam:



Aby je przygotować potrzebujesz: 📌350 g mąki pszennej 📌30 g drożdży świeżych lub 7 g suchych 📌40 g drobnego cukru (2 łyżki) 📌50 g masła roztopionego 📌165 ml mleka 📌1 duże jajko Porcja na 10 średniej wielkości sztuk. Na początku przygotowuję rozczyn. Do miseczki wkładam rozkruszone drożdże, zalewam lekko ciepłym mlekiem (mleko nie może być zbyt gorące, bo wówczas drożdże nie wyrosną, z kolei za zimne spowoduje, że drożdże będę rosły zbyt wolno), dodaję 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Mieszam do rozpuszczenia drożdży, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 10-15 min do wyrośnięcia.

Masło rozpuszczam i studzę.

Mąkę przesiewam do misy robota, dodaję jajko i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiam ręcznie lub przy użyciu haka, jak składniki się ze sobą połączą dodaję rozpuszczone masło i wyrabiam jeszcze ok 5-7 min. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godz.


Następnie przygotowuję masę serową. 📌300 g twarogu

📌2 żółtko

📌1 cukier waniliowy + 1 łyżka cukru Składniki łącze, ze sobą na jednolitą masę i później wykładam na ciasto.


Wyrośnięte ciasto przekładam na podsypany mąką blat i zagniatam ponownie chwilę. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt, smaruję masą serową i składam z obu stron do środka. Dokładnie zlepiam, kroję na równe części, mi wyszło 10 sztuk z tej porcji. Zwijam i układam na blachę. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 20 minut.

Bułeczki smaruję roztrzepanym jajkiem i wstawiam go nagrzanego piekarnika. Piekę ok 20 min w 180 stopniach góra dół.


Przestudzone smaruję lukrem zwykłym lub cytrynowym. Są mega pyszne. Polecam






Jeśli zrobisz bułeczki lub inne danie, sałatkę, deser z mojego przepisu, podeślij mi zdjęcie na maila: gotuje.bo.lubie.fit@interia.pl będzie mi bardzo miło.


3 Comments


Adam MG
Adam MG
Jul 01, 2023

Jaką waga cukru waniliowego bo w kraju w którym mieszkam są tylko duże pojemniczki ?

Like

Kasia Borsz
Kasia Borsz
Jul 26, 2022

Do ciasta potrzebne jest 1 całe (duże) jajko? Bo w opisie przepisu jest napisane "dodaję jajka"...

Like
Replying to

Tak całe jajko.

Like
bottom of page