Żurek wielkanocny to zupa, która musi pojawić się na Wielkanocnym stole, ale świetnie sprawdza się o każdej porze roku.
Jeśli chcesz zobaczyć wykonanie tego przepisu w formie wideo to zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik).
Aby go przygotować potrzebujecie:
📌500 ml zakwasu do żurku
📌3 marchewki
📌2 pietruszki
📌2 spore ząbki czosnku
📌2 cebule
📌1/2 korzenia selera
📌2 ziemniaki
📌3 liście laurowe
📌5 ziarna ziela angielskiego
📌8 -10 suszonych grzybów
📌1,5-2 L wody
📌4 białe kiełbasy
📌3 łyżki śmietany 18% kwaśnej
📌2 łyżeczki majeranku
📌pieprz i sól do smaku
📌5-8 jajek ugotowane na twardo
📌1 łyżka oleju
Przepis na domowy zakwas znajdziesz tutaj.
Cebulę, marchewkę, pietruszkę, selera obieram i dobrze przysmażam na patelni, na oleju, warzywa przekładam do garnka i dodaję czosnek (ewentualnie 2 ziemniaki). Dodaję liście laurowe, ziela angielskie, grzyby suszone. Dodaję 1,5 litra wody, doprowadzam do wrzenia, a następnie zmniejszam moc grzania i gotuję na małym ogniu około 1 godz. Warzywa wyławiam i jak przestygną robię z nich sałatkę jarzynową. Do wywaru dodaję białe kiełbasy i gotuję ją na małym ogniu ok 15 minut. Po tym czasie kiełbasę wyjmuję, a wywar przecedzamy do nowego garnka. Do wywaru dodaję zakwas i zupę gotuję jeszcze ok 10 minut. Jak zupa trochę przestygnie dodaję trzy łyżki śmietany (wcześniej śmietanę hartuję w 1-2 łyżkach wazowej zupy, żeby się nie zważyła) i doprawiam do smaku solą i pieprzem i majerankiem. Białą kiełbasę kroję w plasterki i podsmażam na suchej patelni, aż się ładnie zarumieni. Żurek podaję z białą kiełbasą i ugotowanymi jajkami, dodaję jeszcze pokrojoną w plastry marchewkę i natkę pietruszki. Można dodać jeszcze ugotowane i podsmażone ziemniaki. Na koniec dla zaostrzenia smaku można jeszcze dodać 2 łyżki chrzanu.
Comments