google.com, pub-9514103798401232, DIRECT, f08c47fec0942fa0
 

ŻUREK



Żurek wielkanocny to zupa, która musi pojawić się na Wielkanocnym stole, ale świetnie sprawdza się o każdej porze roku.



Jeśli chcesz zobaczyć wykonanie tego przepisu w formie wideo to zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik).




Aby go przygotować potrzebujecie:

📌500 ml zakwasu do żurku

📌3 marchewki

📌2 pietruszki

📌2 spore ząbki czosnku

📌2 cebule

📌1/2 korzenia selera

📌2 ziemniaki

📌3 liście laurowe

📌5 ziarna ziela angielskiego

📌8 -10 suszonych grzybów

📌1,5-2 L wody

📌4 białe kiełbasy

📌3 łyżki śmietany 18% kwaśnej

📌2 łyżeczki majeranku

📌pieprz i sól do smaku

📌5-8 jajek ugotowane na twardo

📌1 łyżka oleju


Przepis na domowy zakwas znajdziesz tutaj.



Cebulę, marchewkę, pietruszkę, selera obieram i dobrze przysmażam na patelni, na oleju, warzywa przekładam do garnka i dodaję czosnek (ewentualnie 2 ziemniaki). Dodaję liście laurowe, ziela angielskie, grzyby suszone. Dodaję 1,5 litra wody, doprowadzam do wrzenia, a następnie zmniejszam moc grzania i gotuję na małym ogniu około 1 godz. Warzywa wyławiam i jak przestygną robię z nich sałatkę jarzynową. Do wywaru dodaję białe kiełbasy i gotuję ją na małym ogniu ok 15 minut. Po tym czasie kiełbasę wyjmuję, a wywar przecedzamy do nowego garnka. Do wywaru dodaję zakwas i zupę gotuję jeszcze ok 10 minut. Jak zupa trochę przestygnie dodaję trzy łyżki śmietany (wcześniej śmietanę hartuję w 1-2 łyżkach wazowej zupy, żeby się nie zważyła) i doprawiam do smaku solą i pieprzem i majerankiem. Białą kiełbasę kroję w plasterki i podsmażam na suchej patelni, aż się ładnie zarumieni. Żurek podaję z białą kiełbasą i ugotowanymi jajkami, dodaję jeszcze pokrojoną w plastry marchewkę i natkę pietruszki. Można dodać jeszcze ugotowane i podsmażone ziemniaki. Na koniec dla zaostrzenia smaku można jeszcze dodać 2 łyżki chrzanu.




4198 wyświetleń0 komentarzy