google.com, pub-9514103798401232, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page

ZAKWAS NA ŻUREK


Dziś podrzucam Wam przepis na domowy zakwas na żurek, przygotowanie go jest bardzo proste i zajmuje parę minut.

Jeśli chcesz zobaczyć wykonanie tego przepisu w formie wideo to zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik)

Aby go przygotować potrzebujesz: 📌1 szklanka mąki żytniej, najlepiej typ 2000 (grubo mielona) 📌550 ml zimnej przegotwanej wody 📌3 ząbki czosnku 📌3 liście laurowe 📌5 ziaren ziela angielskiego 📌8 ziaren pieprzu Na początku wyparzam dokładnie słoik. Do suchego słoika wsypuję mąkę, dodaję nieobrany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Zalewam wszystko przegotowaną i wystudzoną wodą. Mieszam dokładnie składniki drewnianą łyżką, następnie nakrywam słoik bawełnianą ściereczką lub gazą. Odstawiam słoik w zaciemnione, ciepłe miejsce. Codziennie mieszam. Zakwas jest gotowy po ok 4-5 dniach. Gotowy zakwas ma kwaśny zapach oraz smak. Taki zakwas wykorzystuję od razu do zupy lub przecedzam do nowego słoika i zużywam w ciągu dwóch tygodni. Gotowy zakwas trzymam w lodówce.



Przepis na żurek z wykorzystaniem tego zakwasu tutaj.