ZAKWAS NA ŻUREK
- Gotuje bo lubię fit
- 27 mar 2021
- 1 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 20 mar 2024

Dziś podrzucam Wam przepis na domowy zakwas na żurek, przygotowanie go jest bardzo proste i zajmuje parę minut.
Jeśli chcesz zobaczyć wykonanie tego przepisu w formie wideo to zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit
lub YouTub gotujebolubie_Ania
Lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik)
Aby go przygotować potrzebujesz: 📌1 szklanka mąki żytniej, najlepiej typ 2000 (grubo mielona) 📌550 ml zimnej przegotwanej wody 📌3 ząbki czosnku 📌3 liście laurowe 📌5 ziaren ziela angielskiego 📌8 ziaren pieprzu Na początku wyparzam dokładnie słoik. Do suchego słoika wsypuję mąkę, dodaję nieobrany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Zalewam wszystko przegotowaną i wystudzoną wodą. Mieszam dokładnie składniki drewnianą łyżką, następnie nakrywam słoik bawełnianą ściereczką lub gazą. Odstawiam słoik w zaciemnione, ciepłe miejsce. Codziennie mieszam. Zakwas jest gotowy po ok 4-5 dniach. Gotowy zakwas ma kwaśny zapach oraz smak. Taki zakwas wykorzystuję od razu do zupy lub przecedzam do nowego słoika i zużywam w ciągu dwóch tygodni. Gotowy zakwas trzymam w lodówce.

Przepis na żurek z wykorzystaniem tego zakwasu tutaj.

Jeśli Ci się podoba przepis i zrobisz go lub inne danie, sałatkę, deser z mojego przepisu, zostaw komentarz i daj znać jak smakowało. Możesz również przesłać mi zdjęcie na maila: gotuje.bo.lubie.fit@interia.pl będzie mi bardzo miło.
Kiedy zrobiłam , okazało się, że żurek na domowym zakwasie jest najlepszy!