ROLADA SEROWA


Przepis na roladę serową:

  • 150 g twarogu na sernik z wiaderka

  • 4 jajka

  • 2 łyżki mąki

  • ulubione przyprawy sól, pieprz, czosnek, oregano

  • 1łyżka oleju


Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. W drugiej misce mieszamy twaróg z żółtkami, dodaję przyprawy i delikatnie łącze z ubitymi białkami.

Masę przekładam na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną olejem.

Piekę w nagrzanym piekarniku do 160 stopni (=) około 15 minut, aż masa się upiecze i delikatnie przyrumieni.

Jak masą się upiecze to zwijam delikatnie w roladę i zostawiam do wystudzenia.

Na wystudzoną na masę wykładam:

  • 2 serki chrzanowe

  • garść rukoli / roszponki

  • szynkę (u mnie dojrzewającą)

i zwijam w roladę. Owijam w folię aluminiową lub spożywczą i wkładam na parę godzin do lodówki. Kroję bardzo ostrym nożem.



326 wyświetlenia0 komentarz