Pyszny pomysł na zdrowy obiad - warzywa z rybą z piekarnika. Jak Wam się podoba taki pomysł? Do przygotowania mojego obiadu wykorzystałam rybę belonę od @naturalniebaltyckie Belona ma mocno wydłużone ciało o strzałowatym kształcie i podłużną paszczę ze szpiczastym dziobem. Z tego względu bywa żartobliwie nazywana morskim bocianem. Mięso belony jest delikatne, ma niską zawartość tłuszczu. Co ciekawe, ości belony nawet po usmażeniu mają zielonkawy kolor. Odpowiada za niego biliwerdyna - naturalny barwnik występujący w organizmie ryby. Dzięki temu łatwo ją wyfiletować, co może być bardzo pomocne przy przygotowywaniu rybnych potraw dla dzieci. Belona najczęściej podawana jest usmażona lub zapiekana. Świetnie nadaje się też do wędzenia i grillowania. Przepis na obiad: 📌2 belony 📌1 łyżka masła 📌1/2 cytryny 📌sól i pieprz 📌koperek Warzywa: 📌1 cukinia 📌1 batat 📌2 ziemniaki 📌2 marchewki 📌1/2 selera 📌1 papryka czerwona 📌10 główek brukselki 📌3-4 łyżki oleju 📌1/2 łyżeczki soli 📌1/2 łyżeczki pieprzu 📌1 łyżeczka ziół prowansalskich Sos czosnkowy: 📌200 g jogurtu 📌100g majonezu 📌2 ząbki czosnku lub łyżeczka czosnku granulowanego 📌1 łyżka koperku 📌sól i pieprz. Rybę patroszę, następnie myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Kroję na mniejsze części posypuję solą i pieprzem. Wkładam do naczynia żaroodpornego. Pomiędzy rybę daję kawałki cytryny, koperku oraz masła. Warzywa obieram, myję i kroję:
📌bataty i ziemniaki w plastry, następnie słupki; 📌marchewkę, cukinię i selera w plastry; 📌brukselki na pół; 📌paprykę w słupki. Warzywa wykładam na blachę, polewam olejem i posypuję solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Blachę z warzywami wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 35-45 minut w 180 stopniach termoobieg. 20 minut przed końcem pieczenia wstawiam do piekarnika rybę. Następnie przygotowuję sos czosnkowy. Wszystkie składniki mieszam ze sobą. Obiad smakuje pysznie. Polecam. Post we współpracy z Naturalnie Bałtyckie.
Zapraszam również na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit po przepisy w formie video.
Comments