Całość ma około 1260g i 684 kcal (porcja dla 2 osób)
W 100g jest około 54,3 kcal:
Białko: 6,2g
Tłuszcze: 2,3g
Węglowodany: 2,7g
Cześć kochani
jest piątek jest więc rybka. Dziś w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie zapraszam na pyszne spaghetti warzywne z filetami z gładzicy. Do przygotowania tego przepisu potrzebujecie:
2 gładzice (400 g filetu)
2 łyżeczki posiekanego koperku (10 g)
sól, pieprz
1 łyżeczka olej do smażenia (10 g)
1 łyżeczka masła
Z każdej gładzicy wycinamy po 4 filety, myjemy i osuszamy ręcznikiem turystycznym. Przyprawimy solą i pieprzem. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy na olej fileciki z ryby. Smażymy chwilę z obu stron na koniec dodajemy łyżeczkę masła i koperek. Spaghetti warzywne:
3 średniej wielkości cukinie (720 g)
1 marchewka ( 110 g)
sól, pieprz
pół szklanki wody
1 łyżka masła
Warzywa dokładnie myjemy, marchewkę obieramy. Przy użyciu specjalnej maszynki robię makaron z warzyw. Na patelnię wlewam szklankę wody, dodaję masło i podgrzewam do ciepłej wody wrzucam makaron warzywny doprawiam solą i pieprzem i duszę około 5 minut. Makaron przekładam na dwa talerze, kładę na niego rybkę i polewam sosem z rybki i dekoruje koperkiem. Dziś taka lekka propozycja idealna na obiad lub kolację, jak Wam się podoba?
Comments