SUSHI

Kto wpada na sushi? A kto będzie robił sam?

Do przygotowania potrzebujecie:

  1. 1 opakowanie ryżu do sushi

  2. 1 opakowanie wodorostów

  3. wasabi

  4. sos do sushi: 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczyptę soli, wszystko podgrzewamy na malutkim ogniu mieszając do rozpuszczenia (nie gotujemy). Dodajemy do ugotowanego ryżu, mieszamy i studzimy.

  5. sezam biały i czarny

  6. składniki do środka co lubicie. U mnie do każdej rolki coś innego fajne połączenie:

  • tuńczyk, sałata, feta,

  • łosoś wędzony, ogórek zielony, awokado, papryka żółta,

  • super pasta do środka do sushi: paluszki surimi starte na drobnej tarce, do tego serek Almette naturalny i łosoś wędzony na zimno z pieprzem,

  • same warzywa: papryka czerwona, ogórek zielony, awokado, szczypiorek.


WYKONANIE:

Ryż płuczemy kilka razy pod bieżącą wodą ciągle mieszając tak długo, aż woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu zostawiam ryż w wodzie na 30 minut. Płucze ostatni raz, następnie nalewam wody w proporcji mniej więcej 1:1.3 (1 szklanka ryżu : 1 i 1/3 szklanki wody). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 15 minut. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, dalej polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia.

.

Bardzo ważne, żeby dobrze ostudzić ryż - z ciepłym ryżem nori robi się gumowate!

Na wodorosty nakładam ryż, dalej wasabi, na wasabi nakładam składniki i zwijam. Kroimy bardzo ostrym nożem (bez ząbków).

1297 wyświetleń0 komentarzy

Powiązane posty

Zobacz wszystkie

SCHAB W SOSIE WŁASNYM, MIZERIA, ZIEMNIAKI Z KOPERKIEM Pyszny pomysł na tradycyjny polski obiad. Idealny ma weekend dla rodziny, jak równie na świątecznym obiad. Aby go przygotować potrzebujesz: 📌1 k