TARTA KINDER BUENO

Tarta Kinder Bueno, kto ma ochotę? U mnie już dziś pobiegane, a teraz czas na kawkę i coś słodkiego, bez pieczenia i bez dodatku cukru.


Przepis (średnica naczynia do tarty 23 cm):

Na spód:

  • 180 g daktyli

  • 100 g mąki kokosowej

  • 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła

Masa:

  • Budyń o smaku toffi bez dodatku cukru (ja miałam opakowanie 64g)

  • 500 ml mleka

  • 30g odżywki białkowej o smaku słony karmel od@allnutrition

  • 30g erytrolu, ksylitolu lub cukru do smaku

Polewa:

  • 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady bez cukru

  • 5 łyżek mleka


Całość ma około 2085 kcal

Białko: 67g, Tłuszcze: 103g, Węglowodany: 283g


Dzielę na 10 kawałków:

1 ma około 208.5 kcal

B: 6,7g T: 10,3g W: 28,3 g


Daktyle zalewam gorącą wodą i odstawiam na około 15 minut. Po tym czasie odlewam wodę i miksuję na gładką masę. Mieszam z mąką kokosową i dodaje 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego, mieszam i dodaje ewentualnie 3 łyżki wody po daktylach. Masa musi być lekko lepiącą. Tortownicę do tarty wykładam papierem i wyklejamy nią masą na spód. Następnie przygotowuję budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu w 500 ml mleka na koniec dodaję 30g odżywki białkowej i dosładzam do smaku erytrytolem. Ciepły budyń przekładam na spód. Następnie robię polewę. W garnku nad gotującą się wodą ustawiam talerz i wrzucam czekoladę i wlewam mleko. Jak polewa się ładnie rozpuści wylewam ją na budyń. Ciasto chłodzę w lodówce parę godzin. Szybko się robi i jest pyszne.

1027 wyświetleń0 komentarzy