Tarta Kinder Bueno, kto ma ochotę? U mnie już dziś pobiegane, a teraz czas na kawkę i coś słodkiego, bez pieczenia i bez dodatku cukru.
Przepis (średnica naczynia do tarty 23 cm):
Na spód:
180 g daktyli
100 g mąki kokosowej
3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła
Masa:
Budyń o smaku toffi bez dodatku cukru (ja miałam opakowanie 64g)
500 ml mleka
30g odżywki białkowej o smaku słony karmel od@allnutrition
30g erytrolu, ksylitolu lub cukru do smaku
Polewa:
50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady bez cukru
5 łyżek mleka
Całość ma około 2085 kcal
Białko: 67g, Tłuszcze: 103g, Węglowodany: 283g
Dzielę na 10 kawałków:
1 ma około 208.5 kcal
B: 6,7g T: 10,3g W: 28,3 g
Daktyle zalewam gorącą wodą i odstawiam na około 15 minut. Po tym czasie odlewam wodę i miksuję na gładką masę. Mieszam z mąką kokosową i dodaje 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego, mieszam i dodaje ewentualnie 3 łyżki wody po daktylach. Masa musi być lekko lepiącą. Tortownicę do tarty wykładam papierem i wyklejamy nią masą na spód. Następnie przygotowuję budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu w 500 ml mleka na koniec dodaję 30g odżywki białkowej i dosładzam do smaku erytrytolem. Ciepły budyń przekładam na spód. Następnie robię polewę. W garnku nad gotującą się wodą ustawiam talerz i wrzucam czekoladę i wlewam mleko. Jak polewa się ładnie rozpuści wylewam ją na budyń. Ciasto chłodzę w lodówce parę godzin. Szybko się robi i jest pyszne.
Comments