ZUPA DYNIOWA


Przepis (wychodzą z 4 porcje):

  • 1 kg dyni

  • 1 marchewkę

  • 2 ziemniaki

  • 1 cebulę

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 szklanki bulionu drobiowego

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 4 łyżki jogurtu śmietankowego

  • Sól i pieprz do smaku


Dynię obieram, usuwam pestki, kroję na kawałki. Marchewkę, ziemniaki, cebulę i czosnek obieram i kroję na mniejsze części. Do garnka wlewam olej i dodaję pokrojone warzywa, smażę ok 5 minut. Następnie dodaję bulion i gotuję pod przykryciem około 30 minut. Całość miksuję na krem przy użyciu blendera. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.

Zupę podaję z domowymi grzankami i łyżki jogurtu.


A grzaneczki robię z białego chleba, podsmażam na maśle chleb pokrojony w kostkę.

516 wyświetleń0 komentarzy

Powiązane posty

Zobacz wszystkie

SCHAB W SOSIE WŁASNYM, MIZERIA, ZIEMNIAKI Z KOPERKIEM Pyszny pomysł na tradycyjny polski obiad. Idealny ma weekend dla rodziny, jak równie na świątecznym obiad. Aby go przygotować potrzebujesz: 📌1 k