Przepis (wychodzą z 4 porcje):
1 kg dyni
1 marchewkę
2 ziemniaki
1 cebulę
3 ząbki czosnku
2 szklanki bulionu drobiowego
2 łyżki oleju rzepakowego
4 łyżki jogurtu śmietankowego
Sól i pieprz do smaku
Dynię obieram, usuwam pestki, kroję na kawałki. Marchewkę, ziemniaki, cebulę i czosnek obieram i kroję na mniejsze części. Do garnka wlewam olej i dodaję pokrojone warzywa, smażę ok 5 minut. Następnie dodaję bulion i gotuję pod przykryciem około 30 minut. Całość miksuję na krem przy użyciu blendera. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Zupę podaję z domowymi grzankami i łyżki jogurtu.
A grzaneczki robię z białego chleba, podsmażam na maśle chleb pokrojony w kostkę.
Comentarios